IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Нигерия заработи нова петролна рафинерия, собственост на най-богатия човек в Африка

Съоръжението край Лагос вече произвежда дизелово и авиационно гориво

13:20 | 13.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нигерия въведе в експлоатация нова петролна рафинерия, собственост на Алико Данготе, най-богатият човек в Африка, която разполага с капацитет от 650 хил. барела на ден, съобщава Bloomberg.

Съоръжението край Лагос вече произвежда дизелово и авиационно гориво, посочва Dangote Group в публикация в социалната платформа X.

Рафинерията ще бъде ключова за най-голямата икономика в Африка, за да преработва собствения си суров петрол, вместо да внася скъпоструващо гориво, преработено в чужбина.

Данготе благодари на президента Бола Ахмед Тинубу за неговата подкрепа и насърчение в реализацията на проекта, който той нарече „революционен“ за Нигерия.

„Това е важно постижение за нашата страна, тъй като демонстрира способността ни да разработваме и изпълняваме големи капиталови проекти“, добавя компанията.

Откриването на рафинерията се случва само седмици, след като нигерийската комисия за борба с корупцията нахлу в офисите на Dangote Group като част от разследвания за валутни сделки в централната банка на Нигерия.

Смята се, че финансирането на рафинерията на стойност 18,5 млрд. долара е в центъра на вниманието на разследващите, тъй като Dangote получи достъп до оскъдни долари от централната банка, за да успее да набави необходимото оборудване.

Компанията отрече да е извършила нарушение.

Рафинерията се снабдява с добит на местно ниво суров петрол съгласно сделка за доставка с търговското подразделение на държавната компания Nigerian National Petroleum Corp. Съоръжението също така ще има капацитет да преработва повечето други африкански сортове, както и арабски лек суров петрол от Саудитска Арабия и доставки от други страни, включително САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още