IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Нигерия в нетен износител на обработен петрол с новата си рафинерия

Ще успеят ли африканските държави, обединени от философията „Убунту“, да защитят интересите си, коментират Румяна Дечева и Фани Атанасова

20:45 | 03.01.24 г.
Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

През декември започна работа нова петролна рафинерия в Нигерия, с която страната ще започне да изнася готов или полуготов продукт. Очаква се до средата на годината тя да преработва 650 хил. барела на ден, като най-вероятно през април ще бъдат рафинирани и първите количества бензин. Рафинерията произвежда и електричество, като Нигерия бързо ще стане нетен износител, след като страните в Африка започнаха да разговарят помежду си. Това съобщи Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, и потвърди, че настъпва промяна в индустриалната култура на Африка.

Тя посочи, че съоръжението е изградено от милиардера Данготе, който е най-богатият човек в Африка. „Изграждането на рафинерията приключи през май, като това е петата рафинерия в Нигерия. Другите четири са на недобре планирани места в региони с висок риск от напрежение, а една от тях е в северната част на страната, което означава, че петролът трябва да бъде пренесен от пристанищата до рафинерията и после обратно, като по пътя рискът от обир е голям“, поясни Дечева.

По думите на Фани Атанасова, експерт по международни отношения, философията „Убунту“ е широко разпространена в Африка. Идеологията се базира на ценностите на обществото като едно цяло.

„Философията подчертава взаимозависимостите на хората и на нея се основават много от традиционните общества на континента“, обясни тя и допълни, че Нелсън Мандела е изградил политиката си и вижданията си на „Убунту“. При тази философия водеща е идеята, че ако една част от обществото не е добре, то няма как колективът да благоденства.

„В Африка идеята се усеща по топлите и близки, основани на взаимопомощ и доверие, отношения, като социолози установяват, че така се създава по-бързо близост и сплотеност между хората“, посочи Атанасова.

В годините, прекарани на континента, експертът по международни отношения наблюдава, че конфликти и насилие в африканските държави възникват, когато се нарушат основите на обществото, като това може да се дължи на външно привнесени фактори или постколониални влияния. За пример Фани Атанасова даде случая с Руанда, където в продължение на десетилетия белгийската колония придава привилегированост на тутси спрямо хуту.

Тя даде пример и потвърди, че друг случай е свързан с експлоатация от външни структури, като мултинационалните концерни в Южна Нигерия, където хората буквално биха могли да се къпят в петрол, но има фрапираща бедност и неравенство.

„Или пък в случаите, когато има външна намеса в изборите, както например: на изборите в Кот д‘Ивоар, където през 2010 г. възникна много сериозна криза и насилие, или пък на изборите в Мадагаскар, където Русия се намеси“, продължи с примерите Атанасова. Тя допълни, че традиционните ценности се „ронят“ и в следствие на урбанизацията, която е повлияна от западния модел.

По думите на Румяна Дечева през 2023 г. Африка е претърпяла сериозна енергийна криза, бедността продължава да се разпространява в страни, които са богати на ресурси, но те изнасят суров петрол, който се преработва другаде и се връща като преработен продукт на много висока цена. „Африканските държави, вместо да бъдат най-облагодетелствани от добива си, са най-потърпевши заради загубата на площи и непосилната цена, която се отразява на условията за образование, здравеопазване и храна на населението“, отбеляза експертът по международно политическо развитие.

Ще помогне ли философията „Убунту“ да консолидира африканските страни и в икономиката?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още