IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продоволствената криза в Африка се задълбочава заради климатичните промени

Нов доклад изчислява, че броят на гладуващите хора на континента се е увеличил с 57 милиона души след пандемията от Covid-19 през 2020 г.

21:50 | 07.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от 280 милиона души гладуват в Африка, тъй като последиците от изменението на климата и войната в Украйна задълбочават несигурността в региона, пише Bloomberg.

„Африка е изправена пред продоволствена криза с безпрецедентни размери“, предупреждават в съвместен доклад службата на ООН по прехрана и земеделие - Световната продоволствена програма, Африканският съюз и Икономическата комисия на ООН за Африка. „След дълъг период на подобрение между 2000 г. и 2010 г. продоволствената ситуация се влоши значително и по-голямата част от това влошаване се случи между 2019 г. и 2022 г.“, изтъкват организациите.

Докладът изчислява, че броят на гладуващите хора в Африка се е увеличил с 57 милиона души след пандемията от Covid-19 през 2020 г.

Регионът с население от 1,2 милиарда души, който е дом на много от най-бедните общности в света, пострада тежко, тъй като цените на храните и горивата скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Земеделските производители също са засегнати от екстремни метеорологични явления, включително суши и наводнения, свързани с изменението на климата, което оказва допълнително натиск върху цените чрез прекъсване на доставките на храна.

Обществен гняв

Гневът срещу високите цени на храните предизвика бурни демонстрации и е фактор, допринасящ за политическата нестабилност в региона, като тази година Западна Африка стана свидетел на вълна от военни интервенции и опити за преврат.

Приблизително 868 милиона африканци отчитат умерена или тежка хранителна несигурност, като повече от една трета от този брой принадлежат към втората група, става ясно от доклада. Освен това 78% от населението на Африка не може да си позволи здравословна диета.

Инфлацията при цените на храните повиши средната цена на здравословното хранене до 3,77 долара на човек на ден, измерено на база паритет на покупателната способност. Това е доста над 2,15-те долара на ден, разглеждани като праг за крайна бедност, което означава, че все по-голям брой хора, които не се считат за бедни, не могат да си позволят да се хранят здравословно.

Влошаващата се ситуация с продоволствената сигурност налага държавите да „увеличат усилията си, ако искат да постигнат свят без глад и недохранване до 2030 г.“, се казва в доклада. „Призивът за повече действия остава с оглед на прогнозирания по-нисък темп на икономически растеж, високата обща инфлация и инфлацията при цените на храните и повишаването на разходите по заеми на вътрешните и международните пазари от 2022 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 4 месеца
До: khao от другата страна е нашия парадокс - хем все по-добре живеем, хем все по-малко ставаме. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 4 месеца
От това ще да е.Постоянно нарастващото население и некомпетентното и корумпирано по подразбиране управление на континента едва ли са фактор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 4 месеца
хем гладуват, хем се увелипават с по около 40млн годишно... тоя природен парадокс дали е обяснен в доклада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още