IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Трябва да мислим как мигранти от Африка да идват легално и да ги интегрираме

Източноафриканската общност започва да дава решение на някои проблеми със сигурността на континента, посочи доц. Едуард Маринов

20:03 | 29.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европа винаги се е притеснявала от нелегална миграционна вълна от Африка, но статистиката показва, че миграцията в Африка е вътрешноконтинентална и в малка част към Европа. Данните сочат, че от 2010 г. насам 82% от миграцията в Африка е насочена към други държави на континента и само 13% към Европа. Проблем за Африка в бъдеще ще бъде младежката бедност, тъй като от 2030 г. ще постъпват 30 милиона нови млади хора на трудовия пазар годишно. Може би е добре, да помислим не как да ги спираме да дойдат при нас, а как да направим така, че те да идват легално и да ги интегрираме добре в трудовите си пазари. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Едуард Маринов, Институт за икономически изследвания при БАН и преподавател в НБУ.

„Източноафриканската общност е един от признатите изграждащи блокове на африканската  икономическа общност и е ключова за цялостната интеграция на континента, като до преди няколко години е била малка общност и е включвала държави със сходни историческо и икономическо развитие“, посочи той и уточни, че от 2010 г. има общ пазар, а от 2015 г. митнически съюз.

Според доц. Маринов Общността започва да дава решение на някои проблеми със сигурността на континента, като приемането на Сомалия е именно с такава цел.

„Източноафриканската общност започва да се превръща в регионален лидер по отношение решаване на проблемите на сигурността, от друга страна започва да осигурява все повече и повече ресурси вътре в нея, за да може да се продължи тенденцията за бърз растеж и преструктуриране на икономиките към икономики, насочени към вторичния и третичния сектор, към високо технологични индустрии“, анализира ситуацията икономистът.

Доц. Маринов обясни, че четири африкански държави са в топ десет на държавите, които приемат най-много мигранти в света, а осем са европейските страни, които приемат най-малко мигранти.

Защо Сомалия иска да стане член на Източноафриканската общност? Ще се справи ли Нигер с групировките, подпомагащи трафика на мигранти?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още