IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствената петролна рафинерия в Шотландия ще затвори врати през 2025 г.

Съоръжението представлява около 13% от капацитета за производство на горива на Великобритания и около 4% от БВП на Шотландия

19:10 | 22.11.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Единствената петролна рафинерия в Шотландия ще преустанови работа през 2025 г., нанасяйки удар на местната икономика и на сигурността на доставките на горивото в Обединеното кралство, съобщава Bloomberg.

Комплексът Grangemouth край Единбург ще бъде превърнат в терминал за внос на горива, информира операторът PetroIneos, позовавайки се на намаляващото регионално търсене и натиска на световния пазар. Този ход поражда опасения за бъдещето на производствената индустрия във Великобритания, предупреждава синдикатът GMB в отговор на решението.

Затварянето ще остави Обединеното кралство с пет петролни рафинерии. Понастоящем Grangemouth се нарежда на пето място по отношение на капацитета за преработка, тъй като вече закри някои части от комплекса през 2020 г., след като пандемията от Covid-19 предизвика спад в търсенето на гориво. Рафинерията представлява около 13% от капацитета за производство на горива на Великобритания.

Политическото въздействие на затварянето може да бъде значително, тъй като управляващата Шотландска национална партия, подкрепяща независимостта, вече губи позиции в Шотландия от засилващата се Лейбъристка партия преди очакваните догодина избори. В рафинерията работят 550 души, като дейността ѝ е отговорна за около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Шотландия.

Още през 2013 г., малко преди провеждането на референдум сред шотландците за оставане в рамките на Обединеното кралство, политиците, включително тогавашният първи министър Алекс Салмънд, успяха да постигнат сделка за спиране на планираното затваряне на рафинерията, смятана за ключова част от индустриалната инфраструктура на Шотландия.

„Това е огромен удар за шотландската икономика“, пише Мърдо Фрейзър, консервативен депутат в шотландския парламент в Единбург, в социалната платформа X, известна със старото си име Twitter. „Grangemouth поддържа стотици работни места и много повече във веригата на доставки, нейната загуба създава празнина в нашата индустриална база“, добавя той.

Закриването ще бъде първото по рода си в Обединеното кралство, откакто компании като Milford Haven, Coryton и Teesside прекратиха дейността си преди около десетилетие. Това съвпадна с кръг от подобни закривания в цяла Европа, отчасти поради засилващата се конкуренция от Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
*Единствената петролна рафинерия в Шотландия ще затвори врати през 2025 г.* - До тогава и единствената в България ще затвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
значи , рафинерията в Шотландия има капацитет 150хил барела на ден , а нефтохима в Бургас 200хил барела на ден ... там работят 550 човека , а у нас 1300 ... хммм ... те са 5,5млн , ние сме 6,9млн ... там се продават 51хил електрички + 35хил дизела на година , а у нас 1200 електрички + 5700 дизела на година ... ама сме първи русофuлuстици в ЕС ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Achtung
преди 5 месеца
Електричките нямат нужда от рафинерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още