IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата химическа компания в Европа отчете спад на печалбата за 2023 г.

На резултатите на BASF натежават високите разходи за енергия

17:52 | 19.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на BASF SE се е свила през миналата година, след като по-високите сметки за енергия компенсираха съкращенията на разходите на компанията и натежаха върху производството в най-голямата европейска химическа компания, пише Bloomberg.

Печалбата на BASF преди лихви и данъци е спаднала до 3,8 млрд. евро през 2023 г. от 6,9 млрд. евро през 2022 г., след като продажбите на компанията останаха на нива под прогнозираните. Средствата от оперативни дейности са повече от отчетените през предходната година, заявиха от компанията в петък, цитирайки предварителните резултати за цялата година.

BASF е сред германските химически компании, които са затруднени от по-високите цени на енергоизточниците и отслабващото търсене. Компанията заяви, че „непланираните“ прекъсвания на работата на нейното химическо предприятие са една от причините за по-ниските приходи.

Компанията, която произвежда и селскостопански продукти, лакове, покрития и пластмаси, през декември очерта плановете си да обособи две нови подразделения в опит да увеличи печалбите и да съкрати разходите. Компанията също така сменя своя главен изпълнителен директор и планира да свие инвестициите с 4 млрд. евро през следващите години, за да се справи с трудностите.

Миналия месец германските производители на химикали предупредиха за продължаваща сериозна рецесия в индустрията, като е малко вероятно възстановяването да настъпи преди 2025 г. Почти един от всеки 10 респонденти, анкетирани от лобито на Германската химическа асоциация (VCI), е заявил, че затварят заводите си за постоянно заради мрачните перспективи за индустрията в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 3 месеца
007 => 00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 3 месеца
До: wart ... ти за кво се упражняваш са ?! рашибозуците си взривиха тръбите , спреха доставки на квото се сетиш , а уж беха най-сигурният , предвидим и стабилен газодоставчик в света ... и въпреки всичко basf , нито фалира , нито спре да работи !! в момента хамериканската Cheniere подписа дългосрочен договор за доставка на втечнен газ с BASF ... на цена по-ниска от гъссспромовската ... да си прегризеш вените даскале ... :))) ... от оня край на света го карат в немско на по-ниска цена от блатните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
wart
преди 3 месеца
Кой казва ,че санкциите не работят ?--- от статията се вижда колко са ефективни и как унищожават Немската химическа промишленост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още