IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на България расте с близо една трета към края на февруари

За първите два месеца на тази година изнесените български стоки са за 12,808 млрд. лв. – с 11,4% по-малко в сравнение със същия период на миналата година

14:56 | 11.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дефицитът на България в стокообмена за първите два месеца на тази година се разширява с близо една трета (31,3%) на годишна база, достигайки 2,288 млрд. лева. Това показват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Само за февруари дефицитът възлиза на 1,061 млрд. лева.

През януари и февруари са изнесени български стоки за 12,808 млрд. лв., което е с 11,4% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Само през февруари експортът възлиза на 6,567 млрд. лв. и намалява със 7,5% на годишна база.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки от България през периода 2023 - 2024 година

(спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ Източник: НСИ

В същото време през първите два месеца на годината в страната са внесени стоки на стойност 15,097 млрд. лв., или с 6,8% по-малко в сравнение с година по-рано. През февруари импортът намалява с 5,4% на годишна база и възлиза на 7,629 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки в България през периода 2023 - 2024 година

(спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Търговия с европейските партньори

При търговията със страни от ЕС през първите два месеца на тази година са изнесени български стоки за 8,343 млрд. лева, а вносът възлиза на 9,210 млрд. лева. Така се отчита дефицит на стойност 866,7 млн. лева, докато за същия период на миналата година бе отбелязан излишък за 116,5 млн. лева.

Търговия с трети страни

През януари и февруари износът на български стоки за трети страни намалява с 9,3% в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност 4,465 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, САЩ, Северна Македония, Китай, Сърбия, Обединеното кралство и Гибралтар, които формират 50,6% от износа за трети страни.

Само през февруари износът намалява със 7,1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,318 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки от България за трети страни през периода 2023 - 2024 година

(Спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ Източник: НСИ

При износа, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти“ (12,9%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (7,9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (47,6%).

Вносът на стоки през първите два месеца на тази година намалява с 13,2% в сравнение със същия период на миналата и е на стойност 5,886 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Китай, Руската федерация и Украйна.

Само през февруари импортът намалява със 7,6% на годишна база и е в размер на 2,975 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки в България от трети страни през периода 2023 - 2024 година

(спрямо същия месец на предходната година)

Източник: НСИ Източник: НСИ

При вноса, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голямо увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (6,2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (27,1%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни за първите два месеца на тази година е на минус с 1,421 млрд. лева.

През февруари то също е отрицателно и е на стойност 657,4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още