IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел даде зелена светлина за придобиването на US Steel от Nippon Steel

Президентът Джо Байдън, който води кампания за втори мандат, се противопостави на покупката в името на "защитата на американските работници"

15:53 | 06.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Брюксел разреши придобиването на американския производител на стомана US Steel от японския му конкурент Nippon Steel за 14,9 милиарда долара, предаде БТА, позовавайки се на "Франс прес". Сделката обаче може и да не се осъществи, тъй като срещу нея се противопоставя администрацията на президента Джо Байдън.

Европейската комисия обаче смята, че сделката "не поражда опасения за конкуренцията" в ЕС, като се вземат предвид ограничените позиции на двете компании на европейския пазар.

Най-голямата японска компания за производство на стомана група Nippon Steel обяви през декември, че иска да купи US Steel. Сделката е одобрена от управителните бордове и на двете компании, но предизвика опасения за националната сигурност на САЩ.

Президентът Джо Байдън, който води кампания за втори мандат, се противопостави на покупката в името на "защитата на американските работници". Неговият съперник, републиканецът Доналд Тръмп, вече обеща, че ще блокира поглъщането, ако се върне в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още