IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на бизнеса, управлението и спорта влизат в Съвета на настоятелите на ВУТП

Съветът следва да подпомага осъществяването на ефективно и прозрачно управление и предоставянето на качествено образование

15:43 | 02.02.24 г.
Съдържание на ВУТП
Снимка: ВУТП Facebook Page
Снимка: ВУТП Facebook Page

Академичният съвет на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) избра Съвета на настоятелите за следващите 4 години. Той следва да подпомага осъществяването на ефективно и прозрачно управление и предоставянето на качествено образование и обучение в един от най-динамично развиващите се университети у нас.

В Съвета на настоятелите изпъкват вече за втори мандат имената на председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на А1 България Александър Димитров, на главния изпълнителен директор на Siemens за България, Украйна и Северна Македония д-р инж. Боряна Манолова и на заместник-председателя на Управителния съвет на Косовско-Българската търговска камара д-р Кристиан Кръстев. Звездата от Мондиал 1994 - Красимир Балъков, заместник-кметът на Столична община Надежда Бобчева и Филип Иванов, представител на Министерство на образованието и науката, влизат за първи път сред настоятелите на най-старото специализирано висше училище у нас.

„Направихме звезден екип от настоятели. Убедена съм, че професионализмът, визионерството, опитът, високите постижения, обществената ангажираност и съзидателността, която всеки един член на Съвета на настоятелите притежава, са в основата на утвърждаването на Висшето училище по телекомуникации и пощи като безспорен лидер не само в българското образователно пространство!“, каза проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на ВУТП.

Надежда Бобчева е заместник-кмет по направление ''Зелена система, екология и земеползване'' и влиза в Настоятелството от квотата на Столична община. Работила е като заместник-кмет в район „Оборище“, участвала е като консултант при разработване, управление и оценка на проектни предложения по различни оперативни програми.

В звездния състав на Настоятелството за първи път влиза Красимир Балъков - един от най-добрите български футболисти за всички времена, играл за националния ни отбор като „златно поколение“, в португалската Суперлига и в Бундеслигата. Той е дипломиран треньор по футбол, ръководил клубове в България, Швейцария, Хърватска, Германия, както и националния отбор на България. Известен е с личните си качества, лоялността в работните отношения и изключителния си професионализъм на всяко ниво от кариерата си. Филантроп и меценат.

Четирима изключителни специалисти са преизбрани в Съвета на настоятелите на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Д-р инж. Боряна Манолова е главен изпълнителен директор на Siemens за България, Украйна и Северна Македония. От 1998 г. до 2007 г. тя успешно ръководи бизнеса в България на българското представителство на шведската компания за пътно-строително оборудване “Атлас Копко Лифтън”, а от 2007 г. до 2009 г. създава и управлява собствен бизнес в сферата на енергетиката. През 2014 г. защитава докторска степен по специалността „Електроснабдяване и електрообзавеждане”. Д-р инж. Манолова е член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България, заместник-председател на КРИБ и член на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара (БМГК).

Другият преизбран член на Настоятелството е Александър Димитров - председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на А1 България. С близо 20 години опит в телекомуникациите, Александър Димитров поема лидерската позиция в А1 през октомври 2015 година, след редица висши мениджърски позиции в сектора на телекомуникациите и търговията. От март 2017 г. той е член на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. През 2018 г. е отличен като „Мениджър на годината” в най-престижния конкурс за лидерски постижения в страната. Носител е и на високото отличие „Мистър Икономика” 2018 година.

Заради забележителната си работа, отдаденост и експертиза д-р Кристиан Кръстев е преизбран в Съвета на настоятелите. Той е заместник-председател на Управителния съвет на Косовско-Българската търговска камара. Бил е председател на Управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура", заместник-кмет в Столична община в направление „Транспорт и градска мобилност“, заместник-министър и министър на транспорта, информационните технологии и комуникациите. Бил е още член на борда на директорите на BIODIT, CEO на Flying Cargo Bulgaria Ltd., CEO на Wizz Air за България, председател на бордовете на директорите на пристанище Варна и летища Бургас. Кристиан Кръстев е доктор по икономика.

Доцент д-р Наталия Футекова - заместник-председател на Управителния съвет на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), е четвъртият преизбран настоятел. Тя е основател и управляващ партньор на ERP Academy. През 2016 г. е наградена за академични постижения или лидерство от Junior Chamber International – България. Проектът е част от световноизвестния формат The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности”).

Като представител на министъра на образованието и науката в настоятелството влиза Филип Иванов – директор на дирекция „Информационни и компютърни технологии“.

Последна актуализация: 15:43 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още
Финанси виж още