IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Космосът трябва да бъде възприет като фактор на държавно ниво

Компанията EnduroSat е създала вече две лаборатории за космически изследвания в университети у нас

22:20 | 28.02.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На държавно ниво Космосът трябва да бъде възприет като фактор и да бъде развиван. Това каза създателят и изпълнителен директор на EnduroSat Райчо Райчев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него за развитието на сектора у нас трябва да има и отворени прозрачни конкурси, на които да участват компании от цял свят, които да  развиват технологии в България. Райчев допълни, че неизбежният път на България е в най-скоро да стане член на Европейската космическа агенция, тъй като това е европейската общност на космическия сектор.

„Ако държавата се научи да не разсъждава като васал, а като партньор на бизнеса и когато държавата се научи, че може би е добре да се плаща за постигнатия резултат, а не за изграждането му, тогава самите резултати ще бъдат много по-добри, защото това съзадава конкуренция, в която най-добрият ще предостави вече услугите, за които данъкоплатецът ще плати“, каза още той.

С помощта на EnduroSat във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ бе открита най-голямата лаборатория за космически изследвания в България. Това е втори проект, след като подобна лаборатория е била създадена и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Целта на тези лаборатории е да се постави основата на практическото космическо обучение в областта на инженеринга и технологиите, обясни Райчев.

Лабораторията във Варна е направена само за 45 дни и в нея могат да се обучават едновременно до 50 души. Най-важното в тази лаборатория е, че всички компютърни системи и софтуерни продукти, които са необходими на една компания като EnduroSat да създаде от нула цял космически кораб или сателит, ги има, каза още изпълнителният директор на компанията.

„Ние дарихме на военноморското училище цялостна авионика за сателит, наречена настолен сателит, чрез което студентите от ден 1 ще могат да се докоснат физически до най-новите технологии на EnduroSat и чрез тях да разберат докъде са стигнали в реално отношение технологичното развитие и прогреса в областта на сателитите и космическите системи“, каза още Райчев.

EnduroSat се опитва да създаде нов тип образование, в което практиката е 70%, а теорията останалите 30%, като именно затова допринасят лабораториите, които дават такава възможност.

В три университета в България от октомври започва нова магистърска програма като следваща крачка към това образование. Тя ще се води на английски език, което е и предпоставка за привличането на чуждестранни студенти.

В момента страната ни няма космическа програма, нито заделен бюджет свързан с Космоса, но това може да се промени бързо, каза още Райчо Райчев. Космическият сектор е все още в ранните си години и ако България се възползва и приобщи най-модерните практики, може да догони развитието на сектора, смята експертът. Със създаването на космическа програма могат да се привличат стартъпи, които да развиват дейността си у нас, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още