IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски космонавт постави нов рекорд за най-дълго време в космоса

59-годишният Олег Кононенко се очаква да натрупа около 1110 дни в Международната космическа станция до края на септември

13:30 | 04.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: НАСА
Снимка: НАСА

Руският космонавт Олег Кононенко постави световен рекорд за общо време, прекарано в космоса, засенчвайки постижението на своя сънародник Генадий Падалка, който регистрира повече от 878 дни в околоземна орбита, съобщи руската космическа корпорация, цитирана от Ройтерс.

В 10:30 ч. българско време Кононенко подобри рекорда, информира Роскосмос. Очаква се Кононенко да достигне общо 1000 дни в космоса на 5 юни, като до края на септември той ще има 1110 дни, прекарани извън Земята.

„Летя в космоса, за да правя любимото си нещо, а не да поставям рекорди“, посочва Кононенко пред ТАСС в интервю от Международната космическа станция (МКС).

„Гордея се с всичките си постижения, но повече се гордея, че рекордът за обща продължителност на човешкия престой в космоса все още се държи от руски космонавт“, добавя той.

59-годишният Кононенко побеждава Падалка, който натрупа общо 878 дни, 11 часа, 29 минути и 48 секунди в космоса, съобщава Роскосмос.

Съветският съюз засенчи Запада в първите години на космическата надпревара, като първи изстреля сателит в орбита около Земята - Спутник 1 през 1957 г. - а след това изкара в космоса и първия човек - съветския космонавт Юрий Гагарин - през 1961 г.

Но след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. руската космическа програма се бори с огромен недостиг на финансиране и корупция.

Длъжностни лица при президента Владимир Путин многократно са обещавали да обърнат внимание на упадъка на руските космически програми, въпреки че все още остават сериозни проблеми за решаване, коментират космически анализатори.

Живот в космоса

Кононенко казва, че е тренирал редовно, за да се противопостави на физическите ефекти на „коварната“ безтегловност, но при завръщането си на земята е осъзнал колко много е пропуснал от живота.

„Не се чувствам лишен или изолиран“, изтъква той. „Едва след завръщането си у дома разбирам, че стотици дни в мое отсъствие децата растат без татко. Никой няма да се върне този време за мен“, добавя руснакът.

Той казва, че космонавтите вече могат да използват видео разговори и съобщения, за да поддържат връзка с роднини, но подготовката за всеки нов космически полет става по-трудна поради технологичния напредък.

"Професията на космонавта става все по-сложна. Системите и експериментите стават все по-сложни. Пак казвам, подготовката не е станала по-лесна", посочва той.

Кононенко мечтае от дете да отиде в космоса и се записа в инженерен институт, преди да премине обучение за космонавти. Първият му полет в космоса е през 2008 г.

Сегашното му пътуване до МКС стартира миналата година на борда на кораба Союз MS-24.

МКС е един от малкото международни проекти, по които САЩ и Русия все още си сътрудничат. През декември Роскосмос каза, че програмата за кръстосани полети с НАСА до МКС е удължена до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още