IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша пълни затворите си със заподозрени в престъпления хора от бизнеса

Смазването на бизнесмени е осъдено като "бедствие", сравнимо с репресиите по времето на комунизма

18:00 | 22.08.23 г.
Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg
Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Полски представители на бизнеса, критични към правителството в страната, казват, че са обект на наказателно преследване, а някои са прекарали месеци в затвора без повдигнати обвинения. Опоненти определят тези практики като смазване на дисиденти, пише Financial Times.

Тенденцията, която се ускори след идването на власт на управляващата партия „Право и справедливост“ през 2015 г., е част от твърденията на правителството, че преследва нарушители. Повече заподозрени в престъпления „бели якички“ са арестувани и държани в предварителния арест, отколкото в предишни десетилетия, когато мярката беше запазена предимно за хора, замесени в насилствени престъпления или такива, за които се смяташе, че има опасност да се укрият, съобщават правни експерти.

„Стандартите за задържане на хора са трагично снижени“, казва Пжемислав Росати, председател на Полския адвокатски съвет. „Хора прекарват дълго време в затвора, без да се вземат предвид основните им права, включително презумпцията за невинност“, допълва той.

Росати определя положението като „бедствие“, напомнящо за произволните арести и наказателно преследване от комунистическата ера в Полша.

Сред задържаните неотдавна заподозрени са бившият финансов министър в предходното правителство на Доналд Туск, един от най-видните асет мениджъри в страната, ръководителят на бизнес асоциация и аристократ, който се бори за реституиране на национализирани активи от комунистическия режим.

Ерозирането на стандартите на върховенството на закона вече струва на страната замразени евросредства за милиарди, които Брюксел няма да размрази, докато Варшава не възстанови независимостта на съдиите. „Право и справедливост“ се отдалечи още повече от препоръките на ЕС през май, когато прие т. нар. от опозицията „Закон Туск“, който потенциално забранява на политици, включително лидера на опозицията Туск, да заемат държавна длъжност заради предполагаеми дейности в полза на Русия.

Знакови арести често са извършвани в присъствието на телевизионни камери. „Когато някой бъде задържан пред медиите, става много добро шоу“, казва Войчех Костжева, президент на Кръглата маса на полския бизнес, асоциация на корпоративни ръководители.

Миналия октомври Мачей Витуцки, ръководител на полската бизнес организация Lewiatan беше арестуван призори по време на неколкодневно събитие между представители на правителството, работодатели и профсъюзи. На следващия ден Витуцки трябваше да открие голяма конференция, организирана от Lewiatan. Той прекара 48 часа в затвора, преди да бъде освободен без повдигнати обвинения.

Витуцки остава заподозрян в разследването и все още може да бъде привикан за съдебен процес. Прокуратурата проверява дали той е присвоил плащания за социални осигуровки, докато ръководел агенция за временна заетост преди десет години.

„Аз съм в късметлийските под десет процента от случаите, в които съдията реши да ме освободи. Ако бъдете арестувани и държавната телевизия съобщи за случая ви още преди семейството ви да разбере, ставате политически случай“, казва Витуцки.

За разклатената независимост на съдиите говори и нарасналият брой на задържаните в предварителния арест, като в някои случаи задържането им е одобрено без разпит, казва Миколай Малецки, президент на Краковския институт по наказателно право и преподавател в Ягелонския университет.

Съдиите в районните съдилища имат само 24 часа, за да решат дали да одобрят прокурорско искане за задържане. Това е твърде кратък срок за пълно проучване на случая и някои полски съдии не са „достатъчно дръзки, за да кажат на прокурора, че нямат достатъчно доказателства, за да изпратят някого в затвора“ в случаите, когато трябва да отхвърлят искания въз основа на недостатъчно доказателства, казва Малецки.

Около 90% от исканията за задържане са разрешени, показва изследване на Court Watch Poland, неправителствена организация, която наблюдава съдебната система. И макар че броят на регистрираните престъпления от полската полиция е нараснал с 3% между 2015 и 2021 г., броят на исканията за задържане в предварителния арест се е увеличил с 60 на сто през същия период, казва съоснователят на организацията Бартош Пилитовски.

Освен това заподозрените остават по-дълго време в затвора.

Миналата година е имало 240 души, които са прекарали между 12 месеца и две години в предварителния арест спрямо 39 през 2013 г., сочат данни на Полския адвокатски съвет и на Хелзингската фондация за човешки права.

Прокуратурата в Полша съобщи, че „броят на временно арестуваните хора през последните години е резултат основно от засилването на дейностите на прокуратурата в областта на борбата със сериозните икономически престъпления, включително ДДС мафии“.

Всички искания за задържане са били преценени от независими съдии и промяна на системата „фактически ще означава искане за спиране на ефективни действия на прокуратурата срещу извършителите на сериозни престъпления“, допълни тя.

Но проблемът със заподозрени, които са задържани за по-дълги периоди беше поставен и от полския омбудсман. Държавният секретар по правосъдието Марчин Варчол уведоми обмудсмана, че „няма нужда от промяна на регулациите“.

Един от задържаните в предварителния арест, който определя случая си като „чисто политически“, е Михал Собански, който беше арестуван през 2021 г. в дома си във Варшава и преместен в затвор в югозападния град Вроцлав, където прекарал следващите седем месеца в килия без прозорци.

Собански се замеси в политическия въпрос за реституциите, като подаде заявления от името на други аристократични семейства, чиито активи са били иззети от комунистическия режим. В деня след ареста му прокуратурата повдигна обвинение срещу него, че съзнателно е изключил наследници в семейството от някои от исковете си. Той отрича обвинението.

След няколко неуспешни молби да бъде поставен под домашен арест Собански в крайна сметка получи разрешение от съдия да плати гаранция от 10 млн. злоти (2,5 млн. долара). Оттогава той няма право да напуска Полша и трябва да се явява редовно в полицията. Но все още не е чул за възможна дата на делото му.

Арестът му беше извършен ден преди полският парламент да гласува за блокиране на искове на евреи за активи, иззети по време на Холокоста, което предизвика спор между Полша и Израел.

Собански казва, че „невероятното съвпадение“ е станало причина в един и същи ден медиите да отразят едновременно забраната за реституирането на еврейско имущество и „ареста на полски аристократ, който предявява претенции към активи, включващи имения, използвани сега от държавни институции“.

Опозиционните партии не са се ангажирали с пренаписване на правилата за задържане, но ако дясното правителство спечели преизбиране през октомври, „ще говорим за още по-строги закони“, казва бившият главен прокурор Кшищоф Квятковски.

За разлика от други страни Полша не използва електронни гривни за следене на заподозрени преди съдебен процес, а само след като бъдат осъдени. Правни асоциации призовават да се използва този метод, позволяващ на заподозрени да бъдат задържани у дома, вместо в предварителния арест.

Прекомерната употреба на предварителния арест откъсва Полша от другите страни в начина, по който се борят с престъпления на „бели якички“, предупреждава Михал Рамс, който управлява правния отдел на PwC в Полша.

„Ако погледнете случаи на сериозни измами в други страни, дори Бърнард Мейдоф получи право на домашен арест, преди да бъде осъден, а това сега е просто немислимо в Полша“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още