IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия със стъпка напред към конфискуване на замразени руски активи за 720 млн. евро

За първи път германската прокуратура иска директно да конфискува руски активи, а не просто да ги замрази

16:34 | 20.12.23 г. 6
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Германската прокуратура е подала искане за конфискуване на над 720 млн. евро, държани в банкова сметка във Франкфурт от санкционирана руска финансова институция. Това е първият път, в който прокуратурата иска директно да конфискува руски активи, а не просто да ги замрази, съобщава Financial Times.

Ако искането бъде прието, това би било огромна стъпка в международните усилия за налагане на антируските санкции. Досега Германия само е замразявала активи на санкционирани физически и юридически лица, включително яхти и имоти. Но ако прокурорите успеят с искането си, средствата могат да бъдат включени във федералния бюджет.

Властите не се потвърдили как ще използват средствата или дали ще бъдат насочени към Украйна – план, проучван на Запада за активите на руската централна банка, ако бъдат конфискувани.

В изявление федералният офис на държавния прокурор заяви, че е подал молба пред съд във Франкфурт на 7 юли тази година с искане за „независима процедура по конфискация“ по отношение на над 720 млн. евро, депозирани от руска финансова институция в сметка на банка във Франкфурт.

Ходът е бил предизвикан от „подозрителен опит за нарушаване на разпоредбите за ембарго“, се казва още в изявлението.

Институцията в основата на искането е Националният сетълмент депозитар (NSD) на Русия, дъщерно дружество на Московската фондова борса, където се осъществя проследяването и сетълментът на сделки с ценни книжа. NSD беше поставена под санкции от ЕС през юни 2022 г., четири месеца след руската инвазия в Украйна.

Санкциите на практика замразиха всички активи, държани от NSD от името на инвеститори, които са били депозирани в европейски банки, включително 720 млн. евро в сметка на JPMorgan Chase във Франкфурт.

Според прокурорите обаче малко след като ЕС е предприел действия срещу компанията, „неизвестни лица“, действащи от името на NSD, са се опитали да прехвърлят сумата в друга сметка.

Запознат източник казва, че JPMorgan Chase е получила инструкции за прехвърлянето на парите към сметка в Commerzbank на друго дъщерно дружество на Московската фондова борса – Националната клиринг корпорация.

И двете банки обаче са решили да не осъществят трансфера заради европейските санкции срещу NSD.

Източникът казва, че прокурорите са възприели искането за превод като опит да се нарушат санкциите – предполагаемо престъпление, което според тях оправдава конфискуването на парите, а не просто замразяването им.

В момента искането е във Висшия окръжен съд във Франкфурт, който все още не се е произнесъл по него. Прокуратурата заяви, че „никое лице не може да бъде преследвано или осъдено“ за престъплението.

Прокуратурата направи изявлението си в момент, когато западните страни активно проучват начини за изземване на активи на Руската централна банка, за да финансират Украйна.

Представители на Г-7 засилиха разговорите през последните седмици за изразходването на част от около 300 млрд. долара замразени руски държавни активи – радикална стъпка, която би отворила нова глава във финансовата война на Запада срещу Москва.

Досега правителствата на Г-7 като цяло се противопоставят на подобен ход, опасявайки се, че някои чуждестранни инвеститори в активи в долари и евро ще избягат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 4 месеца
ФРГ си търси със свещ белята. Има предостатъчно немски активи в РФ. Ако целта е да ги загубят, ок. Но ще загубят и доверието в техните банки. И фъфленето за "лошите хора", на които да откраднат парите, защото са лоши, никак няма да увеличи това доверие. Щото всеки лесно може да бъде обявен за "лош", при подходящи обстоятелства. А банка без доверие е фалирала отвсякъде. Ама кой да се сети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
penkiler1415
преди 4 месеца
До: RoyBatty Правило е и да не нападаш държава на който самия ти си гарантират суверенитет ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 4 месеца
Кръв повръщат, пари не връщат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 4 месеца
До: RoyBatty особенно страно тълкуване на законите прави русия... днес късия е откраднал още чужди активи с указ... .еднолично! я коментирай тая неправда със същия плам и пщна, че май късия гном започна първи с кражбите на чуждо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 19
zelka007
преди 4 месеца
До: RoyBatty ... смешен ... да имаш спомен кой спря газовите доставки на Германия ?! кой изпразни газохранилищата преди да започне касапницата в Украйна ?! м/у другото да имаш спомен кой гепна дяловете на Фрапорт в Петербург , на стойност около 120млн , и това е само един от десетките такива рассийски конфискации ... а стотиците ейрбъси кой ги гепна ?! нефелната 1/8 от земната суша изчезва за векове от икономическата карта на Европа ... май все още не го вдявате туканка копейкопоклонниците :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 14
RoyBatty
преди 4 месеца
Явно света става все по-предвидим и сигурен! ... Днес ще конфискуваме на тези "лоши хора", утре на другите ... Правилата ще стават въпрос на тълкуване. .. А доверието във финансовата система ще расте и хората и бизнеса ще работят спокойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още