IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexo завежда иск за над 3 млрд. долара срещу България

Размерът на иска е заради „значителните материални и репутационни щети“, нанесени на компанията по време на прокурорското разследване

14:58 | 24.01.24 г.
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Компанията за дигитални активи Nexo завежда иск за над 3 млрд. долара срещу България. Размерът на иска се аргументира със „значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители“.

„Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления“, пише в съобщението на компанията до медиите, цитирано от БТА.

През януари 2023 г. прокуратурата и МВР влязоха в офиси на компанията, за да разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставянето на банкова дейност без необходимия лиценз и компютърни измами. По-малко от година по-късно обаче прокуратурата се отказа от наказателното производство, след като наблюдаващите прокурори преценяват, че няма извършено престъпление.

Искът на Nexo е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. Интересите на Nexo пред трибунала ще бъдат представлявани от американската кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

„На 21 декември 2023 г., по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинения. Софийската градска прокуратура заключи, че "няма извършени престъпления“ и прекрати наказателните производства срещу ръководителите на Nexo - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като така категорично ги оневини“, посочват от компанията.

„След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на Nexo, коментира Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на кантората, цитиран в съобщението.

От Nexo заявяват, че „директните последствия от атаката на органите на държавата, съпътствана от сериозна медийна кампания срещу компанията и масовото тиражиране на неверни твърдения“ са причинили „колосални щети“ върху дейността и международната им репутация.

Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в големи размери, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб пропаднаха, отбелязват от Nexo. Като пример за това те посочват, че е спряна съвместната работа на компанията с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на компанията на знакова фондова борса в САЩ. Оценката на Nexo, дадена от тези банки тогава, е между 8 и 12 млрд. долара, отбелязват от компанията. Осуетено е подписването на дългосрочно сътрудничество на Nexo с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 ;.k= привърженици в цял свят, посочват още от компанията.

Опетненото име и репутация на Nexo и на служителите ѝ пред местни и международни органи, партньори и институции чрез тиражирането на вече доказано неверни твърдения, доведе до пропускането на поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността на компанията, агрументират се още от Nexo.

„Макар атаките на българските власти през януари 2023 г. да нанесоха своя удар върху Nexo, ние съумяхме да удържим бизнеса”, посочват от ръководството на компанията, цитирани в съобщението. Те обаче допълват, че растежът на компанията е бил попарен и са пропуснати възможности, които трудно ще се повторят.

„Сега, след като самата българска прокуратура оневини Nexo, дойде време да поискаме справедливост и обезщетение за нанесените огромни репутационни и финансови щети. Вярваме, че с нашите действия ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и подобен произвол не може да остане без последствия. Това ще бъде както изстрадана и справедлива реабилитация за Nexo и служителите ѝ, така и ключова стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развитие на държавата, която ще бъде в полза както на българския бизнес, така и на цялото общество“, посочват от компанията.

От Nexo възнамеряват да дарят до 20% от полученото обезщетение за детското здравеопазване и образование в страната. Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на глобалната образователна сцена, отбелязват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още