IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите няма информация за проблем с дейността на Nexo

Не е в надзорните компетенции на БНБ да надзирава и регулира дейността на Nexo в България, каза подуправителят на централната банка Нина Стоянова

20:56 | 20.01.23 г.
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

В Министерството на финансите не е постъпвала информация, че има проблем с дейността на криптоплатформата Nexo. Това стана ясно на заседанието на временната парламентарна комисия за установяването на обстоятелствата около дейността на компанията. Предстваители на компанията са участвали в работни групи в министерството като представители на ФинТех асоциацията, съобщава БНР.

Заместник-министърът на финансите Александър Свраков потвърди информацията на Националната агенция за приходите, че дружеството, което има офис в България, е швейцарска собственост.

Във финансово министерство са проведени няколко срещи, свързани с регулацията на криптоактивите,  като последната е била през май 2022 г. На тях е имало представител на Nexo, съобщи Снежанка Колева от министерството.

"При нас идва Българска ФинТех асоциация, която е национално представителна асоциация. Те представят експерти. Не можем да поставяме под въпрос всеки експерт, който е даден за работа в работната група", заяви Колева и обяви, че цялата кореспонденция по темата може да бъде предоставена на ресорната комисия.

Подуправителят на БНБ Нина Стоянова пък припомни, че криптоактивите са нерегулирани и рискови. Предстои надграждане на съществуващата регламентация и то на международно ниво.

"Регламентацията ще изисква, така както все един банков превод е ясно - кой го изпраща, кой е наредителя и кой е получателя, така и при операциите с криптоактиви да е ясно кой е наредителя и кой е получателя на една трансакция. Тоест, тази анонимност, която сега е интересна за някои престъпни елементи от престъпния свят, да бъде елиминирана", заяви Стоянова.

Тя подчерта, че трябва ясно да се прави разграничение между криптоактиви и дигитални валути, които се разработват от редица централни банки по света.

Не е в надзорните компетенции на БНБ да надзирава или регулира дейността на компанията Nexo в България, заяви още подуправителят на централната банка Нина Стоянова.

Тя припомни каква е дефиницията на банка и кредитна институция според регулативната рамка, а надзорните функции на БНБ са именно в тази сфер.:

"Законът за кредитните институции дава дефиниция какво е кредитна институция, която следва от съответните европейски директиви. Това е институция, която извършва привличане на влогове в парични средства. А Nexo извършват привличане в някои сметки в криптоактиви. Тоест, това по никакъв начин не попада в компетенциите на Банков надзор", посочи Стоянова.

По-късно рано днес от Nexo разпространиха писмо, адресирано до временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица. В него компанията още веднъж категорично отхвърля „всички твърдения и внушения, че се занимаваме с потенциално незаконна дейност“.

Тя също така припомня и за постигнатото споразумение с американските регулатори. Nexo Capital Inc. ще плати 45 млн. долара под формата на санкции на федералните и щатските регулаторни органи на САЩ във връзка с обвинения, че е нарушила правилата за ценни книжа, предлагайки продукт за криптокредитиране.

От компанията посочват в позицията, че „става ясно, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията“.

Органът на Европейския съюз за съдебно сътрудничество Eurojust няма участие в разследването в България срещу криптокомпанията Nexo, потвърдиха от Eurojust за Investor.bg по-рано днес.

"Това е операция, проведена от българските власти – Националната следствена служба и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) под надзора на Софийската градска прокуратура“, посочват от Eurojust.

На 13 януари, ден след провеждането на акцията на властите срещу офисите на Nexo, от прокуратурата съобщиха, че операцията се провежда в координация с Eurojust и Европол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още