IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийска градска прокуратура прекрати наказателното производство срещу Nexo

Наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма извършено престъпление

16:55 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Софийската градска прокуратура прекратява наказателното производство по делото срещу криптокомпанията Nexo. Това става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение.

Според него може да се достигне до извода, че предлаганите от Nexo продукти не представляват финансови инструменти, се казва още.

„Предоставянето на услуги на клиенти по отношение на тези продукти не попада в обхвата на инвестиционните услуги. Предвид това, че криптоактивите към настоящия момент не са финансови инструменти, търговията с тях също не е обект на регулацията“, посочват от прокуратурата.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма извършено престъпление и са прекратили наказателното производство.

„На 19.01.2023 г. между Nexo Capital Inc., Nexo Financial LLC, Nexo Inc. и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон е постигнато окончателно споразумение. Според същото компанията Нексо не е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, не са налице данни клиенти на Нексо да са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Със споразумението се прекратяват всички административни производства по отношение на компанията в осем американски щата“, се посочва в съобщението.

Припомняме, че в самото начало на миналата година прокуратурата и МВР извършиха обиски в офиси на компанията, като по информация тогава акцията целеше неутрализиране на незаконна престъпна дейност.

Впоследствие са привлечени четири лица в качеството на обвиняеми - К. Кънчев, А. Тренчев, К. Методиев и Т. Николов – за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Кънчев и Тренчев са привлечени като обвиняеми и за това, че в периода от юни 2018 г. до януари 2023 г. без съответно разрешение по Закона за кредитните институции (ЗКИ) са извършвали по занятие банкови сделки чрез онлайн платформата Nexo, а именно - кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични кредити (заеми) в щатски долари, британски паундове и евро на физически лица и търговски дружества, срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва.

От Nexo отрекоха обвиненията, като определиха акцията като „безобразен произвол“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още