IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъдиха на смърт бизнесдама заради най-голямата финансова измама във Виетнам

Труонг Ми Лан е призната за виновна за присвояване, подкуп и нарушаване на банковите правила за отпускане на кредити

20:48 | 11.04.24 г.
Снимка: Maika Elan/Bloomberg
Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Виетнамската бизнесдама в сферата на недвижимите имоти Труонг Ми Лан беше осъдена на смърт заради участието си в най-голямата финансова измама в страната, съобщава държавната медия Thanh Nien, цитирана от CNBC.

67-годишната Лан е призната за виновна за присвояване, подкуп и нарушаване на банковите правила за отпускане на кредити. Според държавната медия тя е осъдена на смърт за обвиненията в присвояване и на 20 години затвор за всяко от другите две обвинения.

Лан, която е председател на строителната компания Van Thinh Phat Holdings Group, беше обвинена в присвояване на активи от банката Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) чрез вземане на незаконни заеми за Van Thinh Phat и подставени фирми.

Голяма част от защитата на Лан се основаваше на аргументите на адвокатите ѝ, че тя е контролирала само около 15% от банката и не е заемала официална позиция в нея, което предполага, че обвиненията в присвояване не са подходящи, съобщават местните медии.

Въпреки това свидетели, които сами са притежавали големи дялове, заявиха пред съда, че са били инструктирани да действат от името на Лан. Поради това съдиите са установили, че Лан притежава контролен пакет от над 90% от акциите на SCB чрез пълномощници и е фактическият собственик на банката, съобщават местните медии.

Заемите са на обща стойност 44 млрд. долара и съставляват над 90% от кредитирането на SCB в периода 2012-2022 г. Твърди се, че около 12,3 млрд. долара са били прехвърлени на Van Thinh Phat, а други средства са били използвани частно. По време на процеса е установено, че някои от общо над 1000 кредита са били уредени от Лан, но съдът е заявил, че тя ще трябва да компенсира банката изцяло.

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Лан е арестувана за първи път през 2022 г., но обвиненията датират отпреди около 10 години. Заедно с Лан по делото са обвинени още над 80 души, включително служители на централната банка, за нанасяне на щети на SCB, съобщават държавните медии.

Ройтерс съобщи, че член на семейството е потвърдил, че Лан ще обжалва присъдата.

Делото срещу нея е част от по-широкообхватна борба с корупцията в страната, ръководена от управляващата комунистическа партия във Виетнам и наречена "Пламтяща пещ". Във връзка с кампанията високопоставени политици, включително бивши виетнамски президенти, бяха принудени да подадат оставка, а стотици длъжностни лица и бизнесмени бяха осъдени.

Миналия месец президентът на Виетнам Во Ван Тхъонг подаде оставка, след като името му беше замесено в корупционен скандал. Той стана вторият виетнамски президент, подал оставка, след като генералният секретар на Комунистическата партия Нгуен Фу Чонг започна кампанията „Пламтяща пещ“ през 2016 г., отбелязва dpa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още