IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия заплаши Тръмп със затвор заради неуважение към съда

Бившият президент на САЩ е глобен с още 1000 долара заради множество нарушения на заповедта, която не му позволява атаки по ключови свидетели по делото за пари срещу мълчание

19:16 | 06.05.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нюйоркският съдия, наблюдаващ т.нар. процес срещу Доналд Тръмп за пари срещу мълчание, казва, че може да няма друг избор, освен да хвърли в затвора бившия президент, ако той продължава да нарушава заповед за забрана, предназначена да защити безопасността на съдебните заседатели и свидетелите.

В понеделник съдията Хуан Мърчан глоби Тръмп с 1000 долара заради неуважение към съда заради твърдението му, че не може да получи справедлив процес в Манхатън, съобщава Bloomberg.

Това е второто подобно нарушение на Тръмп. През миналата седмица Мърчан глоби Тръмп с 9 хил. долара за множество нарушения на същата заповед заради атаките срещу ключовите свидетели по делото Сторми Даниелс и Майкъл Коен.

Тръмп е съден за предполагаемо фалшифициране на десетки бизнес документи, за да прикрие тайно плащане в размер на 130 хил. долара на звездата от индустрията за филми за възрастни Даниелс преди президентските избори в САЩ през 2016 г. Сумата е платена, за да бъде накарана Даниел да мълчи за афера с бившия американски президент.

Прокурорите твърдят, че Тръмп е използвал подобни плащания, за да повлияе на изборите, като скрие поведението си спрямо множество жени. Това е едно от четирите наказателни дела, пред които е изправен Тръмп, който планира да се кандидатира отново за президент на САЩ на изборите тази есен.

Заповедта на съда цели да ограничи публичните изявления на Тръмп относно свидетели и съдебни заседатели, за да ги защити от евентуални атаки от екипа му.

Съдията Хуан Мърчан посочва, че отлично разбира до какво може да доведе затварянето на бившия президент и настоящ кандидат-президент.

Тръмп многократно атакува заповедта и твърди, че тя несправедливо ограничава правата му на свобода на словото. Миналата седмица той посочи, че заповедта му пречи да свидетелства в своя защита. На следващия ден Мърчан каза на Тръмп директно в съда, че заповедта не му пречи да заеме свидетелска позиция.

Използването на социалните медии, новинарските интервюта и предизборните речи на Тръмп са предизвикателство за съдиите, които наблюдават многобройните му съдебни дела и се опитват да оценят въздействието на публичните му коментари спрямо правата му на свобода на словото.

Забележките на Тръмп се превърнаха в проблем, след като лица, които той атакува в социалните медии, бяха залети с онлайн заплахи от негови поддръжници.

След глобата за неуважение към съда процесът продължава със свидетелски показания на Джефри Маккони, бивш финансов контрольор на Trump Organization. Той свидетелства за трансакцията, на която се базира цялото дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 в масква скачат "преуспели" меринджеи, накрали достатъчно за поколения напред, а тук говорим за ключови свидетели уличаващи подобни меринджеи. Усещаш ли тънката разлика? На едното място наказват виновните, а на другото разобличителите на виновните. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 20
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... а в масква пък си играят на бънджи но без бънджито ... :))) ... рижият простакeл си заминава !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 седмица
До: 0pk: Надо понимать, ето ДРУГОЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
0pk
преди 1 седмица
По едно друго нашумяло дело с боинги, ключовите свидетели измират поголовно, ама там няма кого да заплашат съдиите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още