IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция затваря Босфора и Дарданелите

Решението на страната ще попречи на руските военни сили да пращат подкрепления по море

18:51 | 27.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Kerem Uzel/Bloomberg

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война събитията в Украйна и заяви, че Турция ще приложи Конвенцията от Монтрьо, която регулира режима на преминаване през проливите Босфора и Дарданелите, съобщиха турски медии и DPA.

Пред частната телевизия CNN-Turk Чавушоглу е казал, че Анкара ще прилага прозрачно всички положения в Конвенцията, според която членката на НАТО Турция има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море.

„Този конфликт вече се превърна във война; при това положение ние прилагаме съгласно това (Конвенцията от) Монтрьо за дадена от страните (в конфликта) - Русия или Украйна", каза министърът. Той напомни обаче, че член 19 в конвенцията предвижда изключение.

„Ако корабът на воюваща държава се завръща в собственото си пристанище, се прави изключение. Ние ще прилагаме прозрачно всички положения в (Конвенцията от) Монтрьо", заяви Чавушоглу.

Министърът посочи същевременно, че е изключително доволен от решението на Украйна и Русия техни представители да се срещнат за преговори.

Малко по-рано и Ибрахим Калън, говорителят и съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, използва думата "война", за да опише руската военна интервенция в Украйна - позиция, отново сближаваща Турция със западното схващане за събитията.

"На четвъртия ден на украинската война повтаряме призива на президента Ердоган за незабавно спиране на руските атаки и началото на преговори за прекратяване на огъня," обяви Калън в Twitter. "Ще продължим усилията си да помогнем на народа на Украйна, за да спре кръвопролитието в тази несправедлива и незаконна война".

Турция е в сложни отношения с Русия, но в приятелски - с Украйна, която за нея е и партньор в отбранителната индустрия. Ердоган бе в Киев и до неотдавна очакваше Путин в Анкара, докато се опитва да стане посредник в конфликта. 

След като Русия започна военните действия в Украйна, Киев поиска от Турция да затвори проливите си за руски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо.

Според споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите и правото да регулира преминаването на военни кораби. То също така гарантира свободното преминаване на цивилни плавателни съдове в мирно време и ограничава преминаването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. Тя също така може да откаже преминаване на търговски кораби от страни във война с Турция и да укрепи проливите в случай на конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Истанбул си е все така там, а генерала го помни само една сбъркана българска матрьошка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейници, скажите сбогом на любимото ви жуже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 2 години
Да, да и кът съ събуди се беше напикал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
дядя Вова
преди 2 години
Едно време съветски генерал рекъл: залп ядрени ракети и ще има 2 протока успоредни на Босфора. Само Истамбул няма да го има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина..! Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
ing5rov
преди 2 години
америка като бомбеше Сърбия , ти къде беше , барабар с многото "прогресивни" столици ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
alex8712
преди 2 години
Чешкият президент се обръща срещу Путин; Гърция изпраща оръжие на Украйна; Орбан се присъединява единодушно към европейските санкции; Германия изпраща помощ на Украйна и се превъоръжава; Турция затваря проливите - не знам на военния фронт как е, но на дипломатическия Русия определено губи по всички параграфи... Ще му се отвори на Лавров доста работа да моли за извинение в много столици на фона на лъжите, които ръсеше няколко месеца подред, ако не падне режимът в Кремъл междувременно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още