IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин увери Джо Байдън, че Китай не подкрепя войната в Украйна

Руската инвазия не е нещо, „което искаме да видим“, категоричен е китайският държавен глава

19:11 | 18.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският държавен глава Си Дзинпин е уверил президента на САЩ Джо Байдън, че страната му не иска война в Украйна по време на дългоочакваната двучасова видеоконференция в петък (18 март) - първият им разговор след инвазията на Русия, започнала в края на миналия месец.

Си  посочва, че инвазията „не е нещо, което искаме да видим“, според обобщенията, публикувани от китайската страна, цитирани от Bloomberg, и че „събитията отново показват, че страните не трябва да стигат до момент на среща на бойното поле“.

Белият дом все още не е публикувал изявление относно разговора между двамата държавници. 

Видеоконференцията дава възможност за Байдън да прецени как се е позиционирал Пекин относно войната и как Си Дзинпин гледа на ролята на страната си, след като някои китайски политици излязоха с противоречиви изявления по отношение на конфликта.

Си се е оплакал състоянието на света, според изявлението на неговото правителство, като отбеляза, че „преобладаващата тенденция на мир и развитие е изправена пред сериозни предизвикателства“ и „светът не е нито спокоен, нито стабилен“.

Той критикува западните санкции срещу Русия, казвайки, че „обикновените хора са тези, които страдат“, според китайското външно министерство.

„Ако нещата допълнително ескалират, това също ще предизвика сериозна криза в световната търговия и икономиката, финансите, енергетиката, хранителната индустрия, индустриалните вериги на доставка и т.н., което ще допринесе за и без това затруднената световна икономика и ще причини непоправими щети“, добавя той.

Си предупреждава Байдън относно Тайван, като казва, че САЩ „не са прочели и са преценили погрешно стратегическите намерения на Китай“.

„Ако въпросът с Тайван не бъде разгледан правилно, това ще окаже подривно въздействие върху отношенията между двете страни“, допълва китайският държавен глава.

Представители на САЩ предупредиха Китай за сериозните последици, ако Пекин все пак реши да предостави на Русия каквато и да е военна или финансова помощ за инвазията.

Според заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман Вашингтон е готов да държи сметка на Пекин, ако помогне на Москва.  Китай трябва да „разбере, че неговото бъдеще е със САЩ, с Европа, с други развити и развиващи се страни по света“, добавя тя. Неговото бъдеще не е да застане до Владимир Путин.

По-рано китайците отхвърлиха предположението, че са избрали грешната страна във войната.

Белият дом призова Пекин да действа като неутрален арбитър, докато американското разузнаване предполага, че Китай е отворен за предоставяне на военна и финансова помощ на Русия.

Кризата в Украйна засили натиска върху отношенията между Пекин и Вашингтон, които вече са обтегнати във всяка сфера на икономиката и политиката - от търговските спорове до подкрепата на САЩ за демократично избраното правителство в Тайван. Китайски служители многократно обвиняваха американската страна през последните седмици, че не е спазила консенсуса, постигнат по време на видеосрещата на върха през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Той критикува западните санкции срещу Русия, казвайки, че обикновените хора са тези, които страдатПредвид на това,че мнозинството крепостници подкрепят Гномът-великан и одобряват действията му и войната в Украйна, явно санкциите са си съвсем на място..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дааа, точно така е станало, щом копейника го казва. :))) Ейй, хората ги мислите за същите шарани, като вас. Ама мислете вече новата опорка, че нещо на зле вървят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Ватенка Си си го е преместил а ти изпадаш в еуфория на това ли остана да се радваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И в този момент копейниците увесиха нос и тръгнаха да търсят новата опорка. :))) Как дела, pyбашки? Мятам ви шепа жълти стотинки, все пак за вас тва са си цели рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Това малко ми напомня заклинанията за Иран, как умирал от мерак да продава петрола си на янките. А иранците в отговор гръмнаха някакви американски бази в Ирак, ако не се лъжа. Нещо като военен кууукишшш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Мислех, че държавите вземащи самостоятелни решенията са общо три. Явно са две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Си Дзинпин увери Джо Байдън, че Китай не подкрепя войната в Украйна == Це зрада! Не перемога..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още