IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Атаките срещу тайвански уебсайтове са дело на китайски хакери

Атаките срещу интернет страниците продължават, става ясно от изявление на тайванското външно министерство

20:59 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg

Дигиталните атаки срещу тайвански правителствени уебсайтове преди пристигането на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайпе вероятно са били извършени от китайски хакери активисти, а не от китайското правителство, заяви изследователска организация за киберсигурност, пише Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

Преди пристигането на Пелоси от президентската канцелария на страната съобщиха, че в ранните вечерни часове сайтът ѝ е бил подложен на 20-минутна атака, която е била 200 пъти по-силна от обикновено. Уебсайтът на Министерството на външните работи също е бил подложен на периодични смущения.

Уебсайтът на правителствен портал също е бил временно недостъпен. В свое изявление от външното министерство на Тайван посочват, че и двата уебсайта са били засегнати от до 8,5 млн. заявки за трафик в минута от "голям брой IP адреси от Китай, Русия и други места".

Атаките продължават, става ясно още от изявление.

DDoS атаките (т. нар. атаки за отказ до услуга) се осъществяват чрез насочване на голям обем интернет трафик към целеви сървъри в опит на хакерите да ги изключат от мрежата.

"Това са некоординирани, случайни, лишени от морал атаки срещу уебсайтове, които китайските хакери активисти използват, за да предадат посланието си", заяви Йоханес Улрих, декан на изследователския отдел в Технологичния институт SANS, организация за обучение и изследвания в областта на киберсигурността.

"Обикновено това продължава няколко дни, но те често губят интерес в рамките на една седмица. Много от атаките са мотивирани от това, което се пише в китайската преса", допълва Улрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още