IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един служител е бил ранен при нов обстрел на АЕЦ „Запорожие“

Зеленски призова за по-силна международна реакция на руския „ядрен терор“

18:44 | 07.08.22 г. 3
Изглед от АЕЦ "Запорожие", най-голямата в Европа, която и в неделя беше подложена на обстрел. Снимка: EPA/БГНЕС
Изглед от АЕЦ "Запорожие", най-голямата в Европа, която и в неделя беше подложена на обстрел. Снимка: EPA/БГНЕС

Украинската държавна компания „Енергоатом“ съобщи в неделя, че служител е бил ранен, а сензори за наблюдение на радиацията са били повредени, след като руските сили са възобновили артилерийския си обстрел на АЕЦ „Запорожие“, най-голямата атомна централа в Европа, в събота вечер, предава Ройтерс.

Централата беше обстрелвана и в петък, а Русия отново обвини Украйна за новия инцидент.

В събота вечер руски ракети поразиха хранилище за сухо съхранение в атомната централа, където 174 контейнера с отработено ядрено гориво се съхраняват на открито, съобщи „Енергоатом“ в приложението „Телеграм“.

„Три сензора за наблюдение на радиацията в АЕЦ „Запорожие“ бяха повредени. Затова навременното засичане и реакция в случай на влошаване на радиационния фон или изтичане на радиация от контейнери с отработено ядрено гориво все още е невъзможно“, коментира агенцията.

Тя допълни, че един служител на централата е бил ранен от шрапнел и откаран в болница.

В петък при артилерийски обстрел пострада високоволтов електропровод в атомната централа, което накара операторите ѝ да изключат реактор, въпреки че не беше засечено изтичане на радиация. АЕЦ “Запорожие“ беше завладяна от руските сили в началото на март, но все още се управлява от украински специалисти.

Русия отново обвини Украйна за артилерийския обстрел в събота вечер.

„През нощта украински въоръжени формирования предприеха удар, използвайки ракетни системи за залпов огън „Ураган“. Административните сгради и съседната територия, където се намира хранилището, са били повредени“, става ясно от комюнике, публикувано от установената от Русия администрация в град Енергодар, цитирано от агенция „Интерфакс“.

Но украинският президент Володимир Зеленски призова в неделя за по-силна международна реакция на „ядрения терор“ на Русия.

По време на телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел Зеленски е призовал да бъдат наложени санкции на руската ядрена индустрия и ядрено гориво, съобщи украинският лидер в Twitter

Директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази сериозни притеснения в събота от петъчния артилерийски обстрел, като заяви, че действието е показало риск от ядрена катастрофа.

Двете страни се обвиниха взаимно в „ядрен тероризъм“ след петъчния инцидент. „Енергоатом“ обвини Русия за петъчния обстрел, а руското министерство на отбраната хвърли вината за него на украинските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: https://***.actualno.com/europe/ukrajna-rusnacite-minirat-aec-zaporojie-general-zagovori-za-vzriv-news_1794576.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
In a dark place we find ourselves, and a little more knowledge lights our way. ------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Руснаците контролират Запорожката АЕЦ... тоест според укрoпонaцистите - те сами себе си обстрелват с артилерия ??? Руснаците незабавно трябва да концентрират цялата си огнева мощ върху тия артилерийски подразделения на укpoпочовеците, които застрашават централата, за да ги унищожат или прогонят. Хунтата на наркoманът е напълно способна да спретне ядрен апокалипсис, само за да обвини Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още