IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съседски бригади започват възстановяването на разрушените украински домове

Властите изчисляват разрушенията на инфраструктурата на 100 млрд. долара, но възстановяването може да струва седем пъти повече

13:49 | 15.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Руската военна инвазия в Украйна е причинила щети за инфраструктурата на стойност над 100 млрд. долара, или близо 2/3 от брутния вътрешен продукт на страната през 2020 година, изчисляват властите в Киев. Но възстановяването ще коства поне седем пъти повече, допълват те.

Зимният сезон наближава и в много от разрушените от руснаците населени места не чакат помощ - местни доброволци и съседи помагат за възстановяване на разрушените домове, разказва АР. Хората са много привързани към домовете си и няма да напуснат тези места, коментира Андрий Халюха, който е един от организаторите на доброволческите отряди. Те събират всички материали, които могат да бъдат използвани отново, и започват да ремонтират разрушените къщи или направо да изграждат нови.

Подобни инициативи има в цялата Киевска област.

Къщите в село Новоселовка, което се намира на около 140 километра северно от Киев, са разрушени от артилерийски огън и въздушни удари по време на опитите за превземане на украинската столица, продължили повече от месец.

"Пренесохме всичко, което можахме в мазето", разказва 66-годишната Мария Метла, разчиствайки останките от дома си. В момента тя живее у съседи.

Контейнерни домове от Полша вече се изграждат около селото, но размерът на разрушенията е огромен и те не достигат. Хората поддържат градините си, възрастните собственици на разрушените домове готвят храна за доброволците строители и всички се надяват да посрещнат зимата в къща, дори и да е временна постройка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Тъжна картина, дори трагична. Авторът е Владимир Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още