IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците ще влизат по-трудно в страни членки на ЕС от понеделник

Съветът на ЕС прие решение за прекратяване от 12 септември на визовото споразумение от 2007 г.

18:44 | 09.09.22 г.
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

ЕС ще направи пътуването в блока по-трудно и скъпо за руснаци от понеделник, след като официално подкрепи спирането на споразумението за улеснено издаване на визи заради нашествието на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

Съветът на ЕС, в който влизат страните членки на съюза, прие в петък решение за прекратяване от 12 септември на визовото споразумение, което беше в сила от 2007 г. насам. То дава привилегирован достъп до ЕС на граждани на доверени партньори.

„С непредизвиканата си и неоправдана военна агресия, включително безразборни нападения срещу цивилни, Русия нарушава това доверие и потъпква фундаменталните ценности на нашата международна общност“, съобщи Съветът.

Русия твърди, че „специалната военна операция“ е необходима, за да освободи Украйна от фашисти, твърдение, което Киев и западните съюзници определят като безпочвено.

Ходът ще доведе до повишаване на таксата за кандидатстване за виза от 35 на 80 евро, ще въведе изискване за представяне на повече документални данни, увеличено време за обработка на документите и повече ограничителни правила за издаване на визи за многократно влизане.

В четвъртък Русия заяви, че ще отговори на ограниченията, но няма да се затвори за ЕС.

Миналата седмица министрите на външните работи на страните членки на съюза се договориха да прекратят визовото споразумение, но не подкрепиха забрана на ниво ЕС за издаване на визи на руски туристи, за каквато призоваха Украйна и редица страни членки на съюза.

Над един милион руснаци са влезли в ЕС през сухопътни граници, откакто Москва навлезе в Украйна през февруари, повечето от тях през Финландия и Естония, съобщи граничната агенция на ЕС.

Страните членки на ЕС Естония, Латвия и Литва обаче се договориха да забранят влизането на руски граждани, пътуващи от Русия или Беларус, от средата на септември с някои изключения за дипломати и шофьори на ТИР-ове.

Директните полети между Русия и ЕС бяха спрени в началото на конфликта, което ограничи възможностите на руснаците да влизат в съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още