IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко силно ще се усети рецесията в България?

Охлаждането на европейските икономики ще даде отражение и у нас, посочи проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов

17:25 | 13.09.22 г.

До края на годината британската икономика ще изпадне в рецесия, както и европейските, включително и българската. Не се очертават положителни промени с настъпването на зимата. Това коментира проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Влизаме в период на нестабилност, който благоприятства големите и пречи на малките. Това ще бъде сложен период, особено за по-дребните инвеститори", посочи събеседникът.

"България е част от европейската икономика и то вече много интегрирана. Затова охлаждането на европейските икономики ще даде отражение и у нас. Но рецесията в България може би няма да бъде толкова силна, колкото в държавите, които имат силна зависимост от потреблението на газ", посочи гостът. 

По думите му България е добре подсигурена откъм собствени енергийни източници. Но много зависи и от политическата обстановка, добави професорът.

Хаджиниколов каза, че има два вида фактори, които въздействат върху икономиките - структурни и конюнктурни.

„Основният структурен фактор, който въздейства, е енергийната трансформация. Това са огромни инфраструктурни разходи, които оказват влияние, както на инфлацията, така и на икономиката“, подчерта проф. Хаджиниколов. Това структурно въздействие, по думите му, се решава постепенно. 

"Има и конюнктурни въздействия - Covid, войната, санкциите,- цял комплекс от проблеми. Тяхната синергия води до някои икономически сътресения и икономическа нестабилност, която се наблюдава", посочи професорът.

Той прогнозира, че лихвените проценти ще се вдигат от централните банки "умерено" под натиска на приближаващата рецесия. 

Съществуват ли и какви са начините тази инфлация да бъде обуздана и да не се предизвика рецесия? 

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още