IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите генерали на Си са изправени пред тежки военни предизвикателства след конгреса на Комунистическата партия

Липсата на боен опит и забавящата се икономика затрудняват интеграцията на силите и модернизацията на армията на Китай

19:06 | 17.10.22 г.
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg LP

През първите си два мандата като командир на най-голямата армия в света китайският президент Си Дзинпин отприщи радикални промени в нейната структура, позиция и сила.

През тези 10 години Китай бързо разшири и разви своите военноморски и ракетни сили, прочисти хиляди офицери заради корупция, реформира командните си операции и изгради бази дълбоко в морското сърце на Югоизточна Азия, пише Ройтерс.

Сега идват трудните следващи стъпки за неговата Централна военна комисия: прилагане на радикални промени в нейното ръководство, което командва двумилионната Народноосвободителна армия на Китай, потенциално затягане на хватката на Си над армията и нейната модернизация, допълва агенцията.

В неделя Комунистическата партия на Китай започна своя конгрес, който се провежда веднъж на пет години. Очаква се на конгреса да бъдат посочени заместници за четирима пенсионери сред шестимата висши офицери, които служат под ръководството на Си в комисията.

Сред онези, които се очаква да се оттеглят, са заместник-председателите на органа, генералите Су Килиан и Джан Йоуся, и двамата са на по 72 години. Джан се смята, че е близък съюзник на Си.

Техните заместници трябва да интегрират все по-сложни сили, които биха били жизненоважни за инвазия в Тайван, казват осем азиатски и западни военни аташета и седем анализатори по сигурността през Ройтерс. Те трябва да изпълнят отдавна поддържаното искане на Си, че военните могат да „бият и печелят войни“.

На откриването на срещата Си призова за ускоряване на изграждането на армия от световна класа, като каза, че Китай трябва „да бъде подготвен за опасности по време на мир“.

Дипломатическите предизвикателства се увеличават, тъй като военната модернизация на Китай се изправя срещу традиционното стратегическо господство на САЩ в Източна Азия.

Военните пратеници и трима от анализаторите казват, че комисията ще трябва да осигури чуждестранна база и достъп до пристанища за разширяващия се военноморски флот, както и да се справи с възможния външен натиск за задълбочаване на международния ангажимент относно арсенала на Китай от ядрени оръжия.

Забавящата се икономика също може да усложни модернизацията.

На фона на всички тези предизвикателства на повечето от новите генерали вероятно ще им липсва един елемент, който е белязал поне някои от техните предшественици на поста: боен опит.

Джан и членът на комисията генерал Ли Зуочен, който също се очаква да се пенсионира, са едни от последните действащи офицери, участвали в кървавия граничен конфликт с Виетнам, който започна с размирна китайска инвазия през 1979 г. и продължи до края на 80-те години на миналия век.

Потенциалните заместници включват скорошни командири от реформираните източни и западни командвания, които отговарят съответно за Тайван и индийската граница, казват осем пратеници. Вероятно ще има представители и на някой от южните взводове, където се намират жизненоважни военноморски бази.

Кой ще бъде избран ще хвърли светлина върху военните приоритети на Си. Всички оперативни избори почти сигурно ще бъдат балансирани от повишения на политически комисари, като се има предвид текущата им роля да гарантират, че военните служат на комунистическата партия, а не на страната. Комисията на практика работи в тясно сътрудничество с Постоянния комитет на Политбюро. Си оглавява и двете тела.

Това припокриване кара някои анализатори да бъдат предпазливи с прогнозите за инвазия в Тайван. Постоянният комитет, а не амбициозни генерали, биха взели такова важно решение, казват те.

„Няма недостиг на висши военни офицери, които вътрешно повтарят мантрата „бори се и победи“ на Си, но им липсва оперативен опит“, коментира Александър Нийл, частен военен анализатор.

Джеймс Чар, учен по сигурността в Сингапурското училище за международни изследвания S. Rajaratnam, допълва, че китайската армия страда от "недостатъци" в комбинираните оръжия и съвместните операции.

Министерството на отбраната на Китай не е отговорило на исканията на медията за коментар.

Значението на абсолютната лоялност към Си е решаваща. Четирима дипломати, които следят внимателно развитието, очакват да видят продължаващото издигане на ветерана комисар адмирал Миао Хуа, ръководител на отдела за политическа работа на комисията, до една от позициите на заместник-председател.

Миао, който има ранни връзки със Си, когато и двамата са командировани в крайбрежната провинция Фудзиен срещу Тайван, почти сигурно ще бъде балансиран от по-оперативен командир, вероятно генералът от армията Лиу Женли.

Августовските учения около Тайван след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе показват, че китайската армия все още има само ограничени способности да интегрира напълно силите си в и между командванията – така наречената „съвместност“, която Си има желание да насърчава.

Високопоставени служители на Пентагона наскоро повториха оценките си, че не смятат, че Китай ще нахлуе в Тайван през следващите две години. Американски официални лица казват при условие за анонимност, че не вярват, че Китай ще бъде военно готов да превземе напълно Тайван дори до 2027 г.

За някои дипломати и учени нарастващото значение на комисията се подчертава от ядрените сили на Китай, които според оценките на Пентагона се разширяват с по-бързи от очакваните темпове. През следващия петгодишен мандат на Си се очаква Китай да има до 700 готови ядрени бойни глави и 1000 до 2030 г., според последния годишен доклад на Пентагона за военната модернизация на Китай.

Очаква се повече от тези оръжия да се държат в напреднал стадий на готовност в модернизирани силози. Сега изглежда, че Китай управлява "ядрена триада", способна да изстрелва ракети от земя, самолети и подводници.

Кристофър Туми, учен по сигурността в Следдипломното училище на Военноморските сили на САЩ в Калифорния, казва, че е важно да се възобнови международният обмен, за да се разбере по-добре развиващата се ядрена доктрина на Пекин, въпреки нарастващата роля на обичайно подозрителните комисари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още