IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски изтребител се вряза в жилищна сграда в южния руски град Ейск, най-малко четирима загинали*

Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет от военно летище

21:16 | 17.10.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руски изтребител се вряза в жилищна сграда в южния руски град Ейск, при което апартаментите бяха обхванати от огромно огнено кълбо. Най-малко четирима души са загинали, а други шестима са в неизвестност, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Видео, публикувано на новинарския канал на армията „Звезда“, показва взривове на борда на самолета, докато се насочва към жилищната сграда.

Губернаторът на областта Венямин Кондратиев съобщи, че самолетът е Су-34, свръхзвуков изтребител-бомбардировач. Двамата пилоти са катапултирали.

Осведомителната агенция ТАСС цитира спасителния щаб, според който 25 души са ранени. Властите са запазили 600 легла в хотели и къщи за гости за настаняването на хората, които трябва да напуснат сградата, съобщи РИА "Новости". 

Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет от военно летище. Тя цитира министерството на отбраната, според което пилотите са съобщили за пожар в двигател при излитането, а горивото в самолета се е възпламенило при разбиването му в сградата.

Държавният следствен комитет на Русия, който се занимава с тежки престъпления, съобщи, че е образувал наказателно дело и е изпратил следователи на място.

Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е бил информиран и че е наредил да бъде оказана цялата необходима помощ на жертвите. Той е наредил министрите на здравеопазването и на извънредните ситуации да заминат за региона, се казва още в съобщението.

„Службите за спешна помощ вече работят на място, всички противопожарни и спасителни гарнизони в региона са ангажирани с гасенето на пожара“, написа в Телеграм Кондратиев, който е губернатор на Краснодарска област, включваща Ейск.

Той допълни, че пожарът е избухнал в девететажна сграда. „Огънят обхвана няколко етажа наведнъж. По първоначални данни 17 апартамента са пострадали. Информацията за загиналите и ранените се изяснява. На място са лекарски екипи“, допълни той. По-късно властите съобщиха, че пожарът е потушен. 

Инцидентът се случва близо осем месеца след като Русия изпрати войски в Украйна.

*Информацията е допълнена с нови данни за жертвите и пострадалите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още