IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреди ООН да не разследва за ирански дронове

Организацията нямала мандат за такава проверка в Украйна, твърди руският дипломат Дмитрий Полянски

10:21 | 20.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/Iranian Army office
Снимка: EPA/Iranian Army office

Русия отрича използването на ирански безпилотни самолети в Украйна. В рамките на заседание на Съвета за сигурност на ООН руският дипломат Дмитрий Полянски заяви в Ню Йорк, че Русия използва в Украйна само безпилотни самолети руско производство. 

„Бих ви посъветвал да не подценявате технологичните възможности на руската индустрия за безпилотни самолети", каза той, цитиран от Ройтерс. Съобщенията за използването на ирански безпилотни самолети били „неоснователни обвинения и конспиративни теории“. 

Полянски предупреди ООН да не разследва случая в Украйна, когато преразглежда съществуващите санкции срещу Иран. „Няма мандат за това", каза той. „Така че това би било абсолютно непрофесионално и политически акт", каза той. Ако секретариатът на ООН или генералният секретар Антониу Гутериш продължат с осъществяването на плана, „ще трябва да преосмислим сътрудничеството си с тях, което едва ли е в интерес на някого". 

Киев: Свалени са над 200 ирански дронове 

Според дипломати част от постоянните членове на Съвета за сигурност - САЩ, Франция и Обединеното кралство - са настоявали заседанието да се проведе. САЩ и Франция предупредиха, че Иран нарушава резолюция на Съвета за сигурност, като доставя безпилотни самолети на Русия. Въпреки това, поради правото на вето на Русия, резолюция не беше приета.

Украйна твърди, че от средата на септември е свалила над 200 ирански дрона над страната. След „първото сваляне на ирански дрон камикадзе Shahed 136 над украинска територия на 13 септември в Купянск" противовъздушната отбрана е „унищожила 223 дрона от този тип", съобщи украинската армия в Telegram.

Техеран отхвърли твърденията на Киев като „неоснователни". „Твърденията, че Ислямската република изпраща оръжия, включително военни дронове, за войната в Украйна не са верни“, заяви говорител на външното министерство в Техеран.

Междувременно в началото на тази седмица стана ясно, че НАТО ще достави системи за противовъздушна отбрана на Украйна през следващите дни, за да помогне на страната да се защити от безпилотните самолети, включително тези от Иран, които Русия използва за насочване към критична инфраструктура. Анонсът бе на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.   Протест пред иранското посолство в Лисабон. Снимка:  EPA/MANUEL DE ALMEIDA Протест пред иранското посолство в Лисабон. Снимка: EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Киев обяви, че с атаките, в които се използват и ирански дронове, е унищожена почти една трета от енергийната инфраструктура на страната през последната седмица.

Русия засили ударите срещу инфраструктура далеч от фронтовата линия, след като претърпя поредица от военни неуспехи на изток и на юг в Украйна.

В сряда пък израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че страната му ще помогне на Украйна със системи за предупреждение срещу въздушни заплахи, но добави, че Израел няма да изпрати оръжия. Днес се очаква разговор между министрите на отбраната на двете страни. За основен аргумент на Израел срещу изпращането на оръжия за Украйна се смята негласната договорка с Русия за Сирия - израелската армия да може да атакува по въздух ирански позиции, докато руското командване си затваря очите за тези операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
хахахахха, руските дипломати са баси клллоуните! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още