IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерята на „идеологическия баща“ на Путин бяга в Литва

Руската журналистка Ксения Собчак бе считана за близка до президента, но критикува войната 

12:16 | 27.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ксения Собчак  по време на пресконференция. Снимка: ЕРА
Ксения Собчак по време на пресконференция. Снимка: ЕРА

Руската журналистка Ксения Собчак е напуснала Русия. По непотвърдена информация дъщерята на Анатолий Александрович Собчак, политическият настойник на президента Владимир Путин, е избягала в Литва след обвинения в изнудване. Според източници от литовската гранична охрана Собчак - бивш кандидат-президент, е влязла в страната с израелски паспорт. Литва бе блокирала влизането на руснаци с туристически визи.

По-рано руската информационна агенция ТАСС и държавната телевизия RT съобщиха, позовавайки се на полицията, че Собчак е заподозряна в участие в дело за изнудване в големи размери. Такова престъпление може да се накаже в Русия с до 15 години затвор. Според медийни публикации Путин е кръстник на Собчак. Нейният баща Анатолий, покойният кмет на Санкт Петербург, някога е бил шеф и професор на руския президент.

Собчак, която участва в антикремълските протести, избухнали преди президентските избори през 2012 г., се кандидатира в надпреварата срещу Путин през 2018 г., но получи по-малко от 2% от гласовете, припомня Bloomberg. Опозицията заклейми нейното участие като опит на руското ръководство да придаде вид на демокрация, след като официални лица не позволиха на главния опонент на Путин да се състезава във вота. 

Путин често е описвал баща ѝ Анатолий Собчак, бивш кмет на Санкт Петербург и демократичен реформатор, като човек, който му е оказал голямо влияние, когато са работили заедно през 90-те години след разпадането на Съветския съюз.

По информация на ТАСС жилището на Собчак е било претърсено още в сряда сутринта. Освен това търговският директор на нейната медийна компания Attention Media е арестуван, след като се твърди, че е приел плащане в брой в размер на 800 хил. рубли (около 13 хил. евро). Attention Media управлява, наред с други неща, канала на Собчак в Youtube с повече от три милиона абонати. Там журналистката неколкократно е критикувала руското нападение над Украйна през последните месеци.

Телевизионната звезда, която е правила тежки интервюта по въпроси като злоупотребите в затворите, се сблъска със законови трудности с властите по време на протестите преди десет години, когато имаше романтична връзка с високопоставен антипутински активист. Полицията нахлу в апартамента ѝ в Москва и конфискува 1,5 млн. евро, въпреки че по-късно ѝ върна парите. Въпреки това тя се стараеше да избягва преки критики към руския лидер.

„Сянката на Путин беше постоянно над нея", казва Андрей Колесников, експерт от Carnegie Endowment for International Peace. „Собчак се представяше като либерал по силата на мълчаливо споразумение с властите, но сега те вече нямат нужда от хора като нея и тя може да загуби имунитета си“, допълва той.  Ксения Собчак се среща с Путин през март 2018 г. Снимка: EPA/YURI KADOBNOV Ксения Собчак се среща с Путин през март 2018 г. Снимка: EPA/YURI KADOBNOV

След началото на руската агресия в Украйна и особено след приемането на закон, предвиждащ до 15 години затвор за „дискредитиране" на руската армия, много руски опозиционери или бяха преследвани и задържани по него, или срещу тях бяха образувани дела по други, несвързани с политическата им дейност обвинения, които те определят като „фиктивни". Вероятно най-известният случай досега е с преследването и задържането на руската журналистка Марина Овсянникова, която бе арестувана и поставена под домашен арест, но успя да избяга в чужбина, след като бе обвинена именно по закона за дискредитиране на руската армия. Овсянникова стана известна през март 2022 г. след като се появи с антивоенен плакат в директен ефир на проправителствения "Първи канал". Тя плати глоба от 30 хил. рубли (по онова време около 250 евро) във връзка с протеста си, но адвокатите ѝ още тогава посочиха, че може да бъде изправена пред нови обвинения на по-късен етап.

След като беше глобена, Овсянникова избяга от Русия и беше наета от германския вестник Die Welt. Впоследствие се върна в Русия, за да води битка за родителски права. Овсянникова продължава да критикува войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Alex Silver ето че си се родил... путин също, кво да правиш... такива сте си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Такова лай..ще рядко се ражда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още