IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Лесно може да се създаде газов хъб в Турция

Ще има достатъчно хора, които ще поискат да подпишат договор, убеден е руският президент

00:28 | 01.11.22 г. 4
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че газов хъб може да се установи в Турция сравнително бързо и прогнозира, че много клиенти в Европа ще пожелаят да подпишат договори, предава Ройтерс.

Путин предложи Турция като база за газови доставки по-рано този месец, след като газопроводът „Северен поток“ под Балтийски море беше повреден през септември при експлозии. Турският президент Реджеп Ердоган казва, че е съгласен с идеята.

Путин заяви, че е много трудно да се работи директно в европейски търговски партньори. ЕС, който преди време се обръщаше към Русия за около 40% от нуждите си от газ, се стреми да се отърси от руската енергия.

„За нас е по-лесно да работим с Турция. Президентът Ердоган държи на думата си… и е по-лесно за нас да контролираме Черно море“, каза Путин по време на предавана по телевизията пресконференция.

„Това е доста реалистичен проект и можем да го направим сравнително бързо и ще има достатъчно хора, които ще поискат да подпишат договор… Нямам съмнение, че  Европа има мнозина, които го искат“, заяви руският президент.

Путин каза още, че Газпром е получила разрешение да инспектира повредите при взривовете, които разтърсиха газопровода „Северен поток“. Русия обвини служители на британския военноморски флот, че са отговорни за това, Лондон отхвърли обвинението.

Руският президент заяви, че при взривовете е откъсната тръба с дължина 40 м от „Северен поток“ 1, която е запратена към „Северен поток“ 2, предизвиквайки повреди. Има общо 259-метрова пробойна в „Северен поток“ 1, допълни той.

Путин коментира и зърнената сделка с Украйна за износ на украинско жито през черноморските пристанища, като заяви, че Русия не прекратява участието си в нея, а само го замразява.

„Не казваме, че прекратяваме участието си в тази операция. Не, казваме, че го замразяваме“, заяви Путин. Той допълни, че украински дронове преминавали през същите коридори, използвани от натоварените с жито кораби.

„Така те създадоха заплаха както за нашите кораби, които трябва да гарантират безопасността на износа на зърно, така и за цивилните кораби, които участват в това“, каза Путин.

„Украйна трябва да гарантира, че няма да има заплахи за цивилни кораби или за руски снабдителни кораби“, добави Путин, като отбеляза, че според условията на сделката Русия е отговорна да гарантира сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
За обща култура на дрогарете антиваксъре-газовици ... На испанската газова борса цената на 23.Х удари 12 евра за МВтч ( около 120 евра за илядо кубика ) ... и това е от оня спупер-дупер-мега скъпият втечнен газ , а не от рассийските степни изпарения дето са по 200-300 евра за мегаватчас ( около 2000-3000 за илядо кубика ) , което според медведев и саша милер било справедлива цена за тех ... :))) ... тъй , да ви е спорен денят ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Gerasim_Burgaski
преди 1 година
До: baybay11+1РАЗПАДА ще е март или април
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
Хахаха- те не го искат в селото, той пита за поповата къща;0 Военнопрестъпника от кремъл не разбра ли, че КУПУВАЧИ ЗА РУСКИЯ ГАЗ В ЕС НЯМА- НИКОЯ държава НЕ ИСКА ДА БЪДЕ КУЧЕ НА КАИШКА ЗА КРЕМЪЛ, а след като няма купувачи за руския газ, НЯМА И ПРИХОДИ в руския държавен бюджет, а това значи гладни пенсионерски бунтове в русия след Нова година, преди тяхната Коледа;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Да ве ... ей са се втурват всички да чакат на Ердоган , че и комплект с рaшисти ... :))) ... Специално французите му пращаха фрегати и самолетоносач да го озаптяват , че посега на европейски териториални води и сондажи ... Нарича наред фашисти ... Предупредиха го за С300 , набута се да купува ... У лево с хъба , е китайският и индийският пазар са необятни и супер-мега платежоспособни , ще се утрепат да купуват на $2500-3000 за илядо кубика ... !! ... В Европа цената паднА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още