IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното население достига 8 млрд. души, но все повече застарява

Според данни на ООН броят на хората на възраст под 15 години е достигнал върха си миналата година с 2 млрд. души

09:55 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Възрастни хора правят упражнения в парк в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Възрастни хора правят упражнения в парк в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Световното население ще достигне 8 млрд. души днес (вторник) и 9 млрд. души след 15 години, докато изживява безпрецедентен ръст на броя пенсионери, сочат последните данни на ООН.

Коефициентът на раждаемост в световен мащаб е намалял повече от половината от 50-те години до 2,3 раждания на жена. Предвид спада при смъртността се очаква броят на хората на възраст над 65 години да се увеличили от 783 млн. души през 2022 г. до 1 млрд. души през 2030 г. и 1,4 млрд. до 2043 г., показват данните на ООН, цитирани от Financial Times.

Това увеличение от 623 млн. души за 20 години се сравнява със 7-те десетилетия, които отнеха на населението пенсионери да нарасне с 651 млн. до сегашния си общ брой. Световното население като цяло ще достигне най-високата си ниво от 10,4 млрд. души през 2080-те.

За сравнение, смята се, че броят на хората на възраст под 15 години е достигнал върха си миналата година с 2 млрд. души, а делът на тези от 15 до 64 години, традиционно възприемана за трудоспособна възраст, намалява.

„Следващите десетилетия ще бъдат белязани от бързо увеличение на броя по-възрастни хора, тъй като големите кохорти, родени в средата на миналия век, застаряват“, коментира Сара Хертог, служител по въпросите на населението на ООН.

Графика: Financial Times по данни на ООН Графика: Financial Times по данни на ООН

Световната медианна възраст се е увеличила с около 8 години до 30 от 1950 г. насам и ще се повиши до 36 до 2050 г. - цифра, която скача до над 50 години в Източна Азия и Южна Европа, показват данните на ООН.

Застаряването на населението е „триумф на усилията за развитие“, казва Норбърт Майнерс, професор в Oxford Institute of Population Ageing. Хората живеят по-дълго заради по-доброто хранене, напредъка на медицината, канализацията, здравеопазването, образованието и икономическия прогрес, обяснява той.

Застаряването, а не нарастването на населението, е „най-важната демографска промяна на този век“, каза Майкъл Ходин, изпълнителен директор на Global Coalition on Ageing.

Застаряването е голямо предизвикателство за обществата и икономиките, тъй като допълнително натоварва фискалните приходи и разходите за здравеопазване. Броят на хората на възраст 80 години – тези, които са по-тясно свързани със здравословни проблеми, е нараснало до над 150 млн. души тази година. Това е повече от два пъти в сравнение с преди 20 години.

В отговор на това много страни започнаха да увеличават възрастта за пенсиониране над 65 години.

Без по-нататъшни политически действия – от подкрепа за грижа за децата до осигуряване на здравни грижи, намаляващият дял на населението в трудоспособна възраст в развитите икономики се „очаква да свие растежа и стандарта на живот“, казва Шрути Сингх, икономист в Centre for Opportunity of Equality на ОИСР.

Ходин добавя, че здравните системи на страните също трябва да пренасочат фокуса към по-ранно откриване и превенция или „няма да можем да си позволим нищо“.

Около 30% от населението на Япония е на възраст 65 и повече години, а в Европа съотношението е 20% - двойно повече от средното за света ниво и най-високото от всеки континент. За Европа и Северна Америка, казва Сара Хертог от ООН, целият бъдещ прираст на населението до 2050 г. вероятно ще се случи сред по-възрастните хора.

Въпреки че като цяло са все още по-млади, развиващите се страни в Латинска Америка и Азия сега застаряват по-бързо от развитите.

Най-голямото увеличение на броя на хората на възраст над 65 години по света от сега до 2050 г. се предвижда за Източна и Югоизточна Азия, което представлява повече от една трета от глобалното увеличение, според ООН. Медицинска сестра слага тениска с надпис "8-милиардно бебе" на новородения Дамян в родилния дом "Алтаграсия" в Санто Доминго, Доминиканска република. Дамян, първото регистрирано бебе, което се роди в страната на 15 ноември 2022 г., е символично избран да представлява приноса на страната към броя на населението на света от 8 млрд. души. Снимка: EPA/ORLANDO BARRIA  Медицинска сестра слага тениска с надпис "8-милиардно бебе" на новородения Дамян в родилния дом "Алтаграсия" в Санто Доминго, Доминиканска република. Дамян, първото регистрирано бебе, което се роди в страната на 15 ноември 2022 г., е символично избран да представлява приноса на страната към броя на населението на света от 8 млрд. души. Снимка: EPA/ORLANDO BARRIA

За Латинска Америка и Карибския регион делът на населението на възраст над 65 години може да нарасне над двойно от 9% през 2022 г. до 19% през 2050 г.

Някои експерти смятат обаче, че опасенията около застаряването са преувеличени, отчасти заради остарялото определение за по-възрастни хора.

„Повечето хора в 60-те си години са образовани и са много способни да допринесат за съвременните икономики“, казва Сара Харпър, професор по геронтология в Университета Оксфорд.

В действителност коефициентът на смъртност – броят на смъртните случаи във възрастова група на 1000 души от населението в същата възрастова група — на хората на възраст от 65 до 69 години през 1950 г. е бил по-висок от тези на възраст от 75 до 79 години днес, показват данните на ООН .

Според данни на Световната здравна организация хората по света живеят по-здравословен живот по-дълго време. Все по-голям дял от по-възрастните хора работят, според ОИСР, въпреки че нивата на заетост в повечето страни все още намаляват значително, когато хората навлязат в 60-те години.

Тъй като много хора на 60 години работят и допринасят за икономиката и обществото, „важният фактор е доброто здраве на по-късен етап от живота“, каза Харпър. „Ако можем да поддържаме това, тогава демографското предизвикателство ще бъде намалено.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още