IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местят ли се военните действия на руска територия?

При атаките над авиобазите в Русия са използвани дронове, като поне един от тях е насочван от място

13:39 | 06.12.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украинският президент до свален ирански дрон в Киев. Снимка: President.gov.ua
Украинският президент до свален ирански дрон в Киев. Снимка: President.gov.ua

Само ден след като дронове поразиха две военни авиобази в Русия, местните власти в Курск, в близост до границата с Украйна, съобщават за нова атака на петролен резервоар край града, пише CNN. При удара няма жертви, а пожарът бързо е локализиран, казва губернаторът на областта Роман Старовойт в своя канал в Telegram.

Малко по-рано руските власти обвиниха Украйна за двата удара по авиобази във вътрешността на страната - "Дягилево" в Рязанска област и "Енгелс" в Саратовска област, които се намират на около 700-800 километра от украинската граница. Киев официално не коментира обвиненията за съпричастност с тези взривове. Сателитни снимки показват унищожени два стратегически бомбардировача Ту-95 и сериозни поражения по друг. Според информация в германското издание Der Spiegel те са се готвели за поредния масов ракетен обстрел, извършен от руските военни на 5 декември.

Атаките с дронове повдигат сериозни въпроси относно възможността на Украйна да поразява цели дълбоко във вътрешността на Русия - Рязан се намира на по-малко от 200 километра от столицата Москва. По данни на CNN тези първи атаки са доказателство за успеха на украинската програма за разработване на боен дрон с голям обсег. Още през октомври военната компания "Укроборонпром" съобщава през Facebook за подобни разработки, коментира още агенцията.

Според Кремъл в атаката от 5 декември са използвани модифицирани дронове от съветско време - Ту-141. Официалната руска позиция, е че тези дронове са били прихванати и свалени, а при падането са нанесени "минимални щети"  по самолетите и са убити трима военнослужещи.

Припомняме, че подобен безпилотен самолет премина няколко граници на държави от НАТО (Румъния и Унгария) преди да бъде свален в Хърватия през пролетта. Тогава властите коментираха, че не може да бъде установена собствеността на самолета, който беше използван и от руски, и от украниски военни, и че вероятно става дума за разузнавателен полет. Повече информация по случая не беше разпространена.

Източници на New York Times съобщават, че при атаките рано сутринта на 5 декември над руските летища са използвани дронове, изстреляни от територията на Украйна. Поне един от тях обаче е бил насочен от специални части, които са се намирали в близост до целите.

На базата "Енгелс" са разположени част от стратегическите самолети, които могат да носят ядрени ракети като Ту-160 и Ту-95. Според украинските военни в момента те активно участват във военните действия на територията на Украйна.

Ударите на руска територия предизвикаха огромни критики срещу военните от страна на руските военни кореспонденти. Редица публикации сочат, че Москва не се е подготвила за подобен сценарий, въпреки че те ясно са предупредили, че такива бази са цел на украинците, допълва Института за изучаване на войната (ISW). В Русия се появяват и призиви за още по-активен обстрел над Украйна.

 Киев обаче все по-успешно успява да затваря небето си - при последната атака на 5 декември от около 70 изстреляни крилати ракети от типа Х-101, Х-59 и "Калибър", са били свалени към 60, или повече от 80% от изстреляните ракети. В Киевска област са били свалени 9 от 10 изстреляни ракети, сочат данните на местните власти.

Засега няма индикации, че Русия ще промени стратегията си - военният министър Сергей Шойгу коментира, че тези удари са част от плана за "пречупване на украинския военен потенциал", отбелязва Bloomberg. Основната цел на ударите, видима след осемте масови обстрела, е гражданската инфраструктура и по-специално енергийните съоръжения. След ракетните удари милиони домакинства остават без ток, топлоподаване и газоснабдяване часове наред, докато температурите стабилно паднаха под 0°С. Поражения има по почти всички електроцентрали в страната, а след ударите на 23 ноември за няколко часа се получи и пълен срив на енергийната система на Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Здраво си оплескал географски посоки, брегове, коси, заливи. Но така е, когато гониш норматив за брой фейкове в денонощието. Винаги страда качеството. Не знам какво става м/у Геройское и Рибалче. Даже не бях ги чувал до преди твоя въпрос. Знам, че сюжетно важната част от левия бряг на р. Днепър от Енергодар до Херсон, която е под контрола на ВС на РФ, е без изменения в статуса си. А какво мишкуват из тръстиките на Кинбурската коса ВСУ, и ти не знаеш. Но е благодатен район за навиване на партенки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... В последните си 120-150км реката тече от изток на запад , преди да се влее в Черно море . Много добре знаеш , че останалата част от нея , не ни интересува , щото не са я полазили рашибозуци ... :))) ... Какво пише в истинските православни и правоверни медии за Олешка , новоприсъединената територия , НА ЛЕВИЯТ БРЯГ , все още ли е с такъв статут ?! Какво става м/у Геройское и Рибалче на Кинбурската коса , държат ли се opkите ?! Имат ли чyкове за сепуко или ще се предават ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Че тя войната е на територията на РФ от няколко месеца (референдума) хахахахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 всъщност от теб научавам актуалните мордорски опорки и вече не е нужно да чета руските медии, така че един вид си полезен... идиииот, но полезен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 точно това се случва... функционално неграмотния лъжец, Цико... ме учил, хахахаха! вярвай си полезен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Левия, десния - където ти е удобно. Важното е да прибираш и подреждаш на сигурно място всичко, което ти преподавам тук, защото за това обучение тук пари са давани от работодателя ти. Един ден може да те препитат, за какво са ти плащали да дежуриш тук и ти тогава ще им извадиш всичко - от крачоли, от ръкави, от гащщи и джобове и ще докажеш, че не си ял хляба им залудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ситуирах си безсмисленото ти изказване в другия крачол ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ами не опира до по-добре или по-зле, защото на южния бряг на р. Днепър ВСУ може и да деокупират - не мога да кажа, но на левия присъствието на ВСУ е същото, каквото се ситуира след изтеглянето на войските на РФ от Херсон и някаква нова деокупация може да се случва само в украински медии и социални канали и то не особено сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 все пак се опитват да осмислят прочетеното ... я пак, кво се опитваш? хич не ти се отдава... айде да не е южния. левия.... така по добре ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Да, забелязах, че отдавна си дислоцирал ВСУ на южния бряг на Днепър и те там могат правят чудеса, но проблемът е, че само ти знаеш къде е това място. Дай помощ, къде точно е този южен бряг на река, която тече от север на юг, че макар и рядко, но тук сред участниците се срещат и досадници като моя милост, които все пак се опитват да осмислят прочетеното. Навсякъде се коментират ляв и десен бряг на Днепър, но ти може и да ползваш някаква тайна НАТО-вска рекогнисцировка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още