IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима руски войници са загинали при удара по двете летища

САЩ очевидно са модифицирали многоцелевите ракетни установки HIMARS, които доставят на Украйна, и са ограничили техните възможности

06:55 | 06.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Путин инспектира Кримския мост на 5 декември 2022 г. Снимка:  EPA/MIKHAIL METZEL
Путин инспектира Кримския мост на 5 декември 2022 г. Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL

Според източници от Кремъл руският президент Владимир Путин е бил информиран за инциденти в две военновъздушни бази на руските въоръжени сили в Саратовска и Рязанска област в Централна Русия. „Президентът редовно получава информация от съответните служби за всичко, което се случва", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да дава повече подробности. Той заяви, че всички допълнителни въпроси трябва да се отправят към Министерството на отбраната.

Русия смята, че Украйна е отговорна за нападенията. Вечерта Министерството на отбраната в Москва съобщи: „Сутринта на 5 декември киевският режим се е опитал да атакува военните летища „Дягилево" в Рязанска област и „Енгелс" в Саратовска област с реактивни дронове съветско производство, за да обезвреди руските самолети с голям обсег на действие“. По-рано Киев вече намекна за участие.

Взривовете избухват само дни след като германското списание Der Spiegel публикува сателитни снимки на Maxar Technologies от „Енгелс-2“, на които се виждат множество стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160. Военният анализатор Арда Мевлютоглу казва пред Der Spiegel, че „наземният персонал е много активен, цистерни с гориво са паркирани до бомбардировачи с голям обсег на действие, виждат се множество големи сандъци с боеприпаси, превозни средства и ремонтни материали".

В Украйна инцидентите бяха споменати само мимоходом. „Ако нещо бъде свалено във въздушното пространство на други държави, рано или късно неизвестните летящи обекти ще се върнат в точката на възникване", написа в Twitter съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Руските военни потвърдиха, че трима войници са загинали, а други четирима са хоспитализирани с наранявания. Въпреки това бомбардировачите с далечен обсег на действие са само леко повредени, отчасти благодарение на използването на противовъздушна отбрана.

В следобедните часове Русия отново нанесе тежки ракетни удари по Украйна. Впоследствие Киев обяви, че по-голямата част от ракетите са били прихванати, а Москва обяви атаката за успешна. „Целта на удара беше постигната. Всички 17 набелязани цели бяха поразени". Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Киев: Над 60 от общо 70 ракети са свалени

Украйна заяви, че на 5 декември е свалила над 60 от общо над 70-те ракети, изстреляни срещу нея от Русия. Украинските военновъздушни сили уточниха, че става дума за крилати ракети, голяма част от които са били изстреляни от стратегически бомбардировачи, намиращи се далеч от територията на Украйна - например над Каспийско море. Двадесет и две ракети „Калибър" са били изстреляни от кораби в Черно море, съобщават украинските сили в Telegram. 

Част от руските ракети са поразили целите си. Според украинската новинарска агенция УНИАН при тези удари украинската електропреносна мрежа отново е пострадала.

40% от Киевска област е без ток след днешните руски удари срещу украински енергийни инфраструктури, заяви областният управител Олексий Кулеба, цитиран от Ройтерс. Кулеба похвали работата на украинската противовъздушна отбрана и заяви, че няма „критични последици" от днешните атаки срещу Киевска област. 

САЩ са модифицирали доставяните на Украйна HIMARS

САЩ очевидно са модифицирали многоцелевите ракетни установки HIMARS и са ограничили техните възможности. Системите, които Вашингтон е предоставил на Украйна за самозащита, са модифицирани така, че да не могат да се използват за изстрелване на ракети с голям обсег към Русия, твърдят правителствени служители. Според тях това е било предпазна мярка, за да се намали рискът от излизане на войната извън контрол.

От юни насам САЩ са доставили на украинските сили 20 броя HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), както и голям брой сателитно управляеми ракети с обсег от близо 50 мили. Ракетите, познати като Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), са използвани за поразяване на руски складове за боеприпаси, доставки за руски войници и техните командни центрове на украинска територия. 

Доставените ракетни установки HIMARS обаче имат уникална особеност, която не им позволява да се превърнат в още по-ефективна система за украинската армия. Според американски правителствени служители Пентагонът е модифицирал пусковите установки, така че да не могат да изстрелват ракети с голям обсег, включително ракети от тактическата ракетна система на американската армия (ATACMS), която има обсег от близо 200 мили (320 км).

Москва затяга ограниченията за чужди предприятия

Западните предприемачи в Русия все още се нуждаят от специално разрешение от правителството, за да продадат дяловете си в големи предприятия. Това се отнася главно за банковия и енергийния сектор. Според информационната агенция „Интерфакс“ указът, приет от лидера на Кремъл Владимир Путин през август, е бил удължен с една година и сега ще изтече на 31 декември 2023 г.

След агресивната война, която Русия започна срещу Украйна, Западът наложи санкции срещу Москва. Заради повишените рискове много компании и предприемачи се опитват да намалят бизнеса си в Русия. Руското правителство обаче прекрати тези усилия преди месеци и забрани продажбата на акции в стратегически важни сектори като добива на суровини или финансовия сектор. Такива продажби са възможни само с разрешение на правителството. Регламентът се прилага за предприемачи от „недружелюбни държави", т.е. държави, които са въвели санкции срещу Русия. С тази регулация Кремъл иска да предотврати масовото напускане на западни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Импeраторът РФ ако беше във война с колективния Запад, войната да беше двършила на 10тия ден... баш с Украйна си воюва и с никой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
РФ продължава да настоя с Бахмут вместо да закрепи позициите в Сватове. Ще сравним напредъка в двете направления края на този месец. РФ е на война с колективния запад, но не иска западните фирми да напускат РФ - интересно... Иран и Китай продължават снабдяването на РФ с оръжие - засега няма реакция от САЩ (ще трябва обаче да има).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Папироси са пафкали новобранците до ГСМ-а , всички знаем , че небето над рассия е затворено от непробиваемите С-400 и С-500 ... Както в Крим над летищата беше затворено на няколко пъти ... :))) ... според мен големото пафкане на папироси предстои , само са тествали ПВО-то ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още