IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деветият пакет със санкции на ЕС срещу Русия ще се насочи към дроновете

Множество доклади съобщават за наличието на американски и европейски компоненти в руските и иранските дронове

12:30 | 05.12.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Деветият пакет със санкции на Европейския съюз срещу Русия ще бъде насочен като цяло към технологии и компоненти, които Москва може да използва за военни цели, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях текстовете ще бъдат одобрени през следващата седмица и част от ограниченията ще бъдат насочени и към производството на дронове в Русия.

Очакванията са в деветия пакет да бъдат включени още индивидуални санкции към 180 физически лица. Според изданието Полша и Прибалтийските страни настояват за по-сериозни ограничения срещу Русия в замяна на отстъпката им за тавана на цената на петрола. Страните от ЕС се разбраха да ограничат цената на руския петрол до 60 долара за барел, макар че Варшава настояваше за ниво в диапазона 30-40 долара за барел.

От началото на октомври Русия масово започна да използва дронове в Украйна, целейки се в обектите на критичната инфраструктура и основно енергийните съоръжения. Сред тях има и дронове от Иран. Според доклади за производството и на руските, и на иранските дронове са използвани много части от американски и европейски производители.

Украинският президент Володимир Зеленски до свален ирански дрон в Киев. Снимка: President.gov.ua Украинският президент Володимир Зеленски до свален ирански дрон в Киев. Снимка: President.gov.ua

На този етап Русия и Иран отхвърлят обвиненията, че в няколкото вълни на масиран ракетен обстрел са използвани ирански дронове, макар че украинските власти разпространиха множество снимки на свалените устройства.

От началото на войната в Украйна ЕС изготви осем пакета със санкции срещу Русия, сред които за забраната за внос на руски петрол, която влезе в сила от днес (5 декември). Според представители и на европейските институции, и на властите в Киев един от големите проблеми на тези ограничения са възможностите за тяхното заобикаляне. В началото на декември Брюксел предложи и да бъдат налагани наказания за нарушения на санкционния режим в размер на 5% от общия оборот на юридическото лице, както и 5 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: andy Да, така е. Много тежко се живее в Европа. Мале колко тежко стана. Студено, гладно. Направо плача и се моля за билет до Москва. Само там хората са на топло и нахранени и щастливи. Ама Путин ги пази и гои, лично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
andy
преди 1 година
*** = интелектуално ощетените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
andy
преди 1 година
*** еврокамикадзета продължават с затягането на въжето около връта си. Скоро ще ядем жито за помен на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Крадците на съдомиялни , традиционно лъжат ... както в Крим с "ихтамнет"-ите ... :))) ... А иначе в белият свят : пробив в медицината за лечение на алцхаймер ; пробив в практично приложение на електролиза на морска вода за устойчиво получаване на зелен водород ; Артемис успешно излезе от орбита около Луната и се връща вече към Земята ... и много други постижения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още