IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алжир също разкритикува решението на ЕС да постави таван на цените на газа

Енергийните пазари трябва да останат свободни, категоричен е енергийният министър на страната Мохамед Аркаб

12:48 | 21.12.22 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият износител на природен газ в Африка - Алжир, се обяви срещу тавана на цените, договорен в рамките на Европейския съюз (ЕС), заявявайки, че това би застрашило инвестициите нагоре по веригата.

Алжир „не подкрепя идеята за ограничаване на цените“, заяви министърът на енергетиката на страната Мохамед Аркаб, говорейки ден след като енергийните министри на ЕС се споразумяха за временен таван за смекчаване на тежката енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Euractiv.

„Енергийните пазари трябва да останат свободни, така че инвестициите нагоре по веригата да могат да продължат“, заяви той по време на пресконференция. „Алжир се смята за надежден и сигурен доставчик за Европа и ние сме напълно съгласни с нашите европейски партньори относно дългосрочното ценообразуване“, добавя той.

Таванът на цените в ЕС, договорен в понеделник след месеци на преговори, ще влезе в сила от 15 февруари и ще важи една година.

Страните от блока се притесняват, че ще се сблъскат със затруднения в опитите си да запълнят газохранилищата навреме преди следващата зима.

Таванът ще бъде задействан, ако цената на европейските фючърси надхвърли 180 евро за мегаватчас в три последователни дни.

Русия, която беше най-големият износител на газ за ЕС, спря доставките в отговор на поредица от осакатяващи санкции срещу Москва, предназначени да изчерпят доходите на страната, използвани да се поддържа войната в Украйна

Кремъл също остро разкритикува механизма.

Преди руската инвазия в Украйна Алжир доставяше около 11% от газа, използван в Европа.

По-рано този месец борсовият оператор ICE заплаши, че ще премести сектора за търговия с газ от ЕС, ако страните от общността въведат таван на цена. Този механизъм за пазарна корекция ще бъде въведен без никакви тестове и без анализ на рисковете, смятат от компанията.

ICE управлява търговската платформа TTF, която е референтна за повечето цени в договорите за доставка на природен газ в Европа. Това е най-атрактивният газов пазар в Европа, на който участват доставчици, купувачи и доста спекуланти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Не те гони зелен ентусиазъм да коментираш в тази чудесна днешна статия на г-н Попов. Може би, защото е доста депресираща картината на битката на европейските аутомотив лидери да намерят място за бъдещето си в САЩ, а не в изпарилата 2 млн. м3 газ Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Пазарът е балансиран, защото с 2 млн. кубика газ се изпариха и други неща от Европа. Като начало, се изпариха между 5 и 10 градуса от отоплението на домовете на много европейци. После се изпариха доста производства. Изпариха се и доста надежди за конкурентоспособност на Европа. Пример: цена за kWh в Германия - $0.47, в САЩ: $0.16. Резултат: * https://investor.bg/a/447-analizi/366326-po-patya-kam-zelenata-revolyutsiya-poyasat-na-bateriite-e-nay-smeliyat-badesht-proekt-na-baydan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... 2.000.000 кубика на седмица се изпариха , и то от най-платежоспособният и развит газов пазар в света ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Таванът е около 100 пъти над цената на добив ... Не зле като за таван , а ?! Норвегия , Египет , Нигерия и пр. са съгласни с този таван ... :))) ... Гледам обемите от тях успешно заместват рассийските "незаменими и пр." , та кво остава за алжирските ... Освен това пазарът на природен газ лекинко залязва в ЕС , не знам следиш ли вносът , освен цитирането на опорки ... за 49-та седмица : макс е бил 8,700млн , миналата година 7,200млн , в момента е 6,400млн ... и пазарът е балансиран !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: alex8712, съгласен съм - потребителят е царя на пазара и ако ние като потребители сме принципни, трябва да прекратим закупуването на петрол от разни картели и да се спрем само на производители, зачитащи нашите искания за цена. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
alex8712
преди 1 година
Енергийните пазари трябва да останат свободни - похвално и съвсем вярно. Нека Алжир да даде пример за това твърдение и да напусне ОПЕК в името на свободните пазари. Доста лицемерно е държави-производители на нефт да се картелират и да определят количеството петрол на пазара, а оттам и цената му. Когато купувачите обаче влязат остро, изведнъж е намеса на свободния пазар. Намеса е, така както и ОПЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още