IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемането на еврото вероятно ще затвори 90% от обменните бюра в Хърватия

86% от трансакциите на бюрата за обмяна на чужда валута са свързани с еврото

21:44 | 05.01.23 г. 1
Снимка: Petar Santini/Bloomberg
Снимка: Petar Santini/Bloomberg

Несигурност, закриване на бизнеса, изчакване или преминаване към криптовалути са някои от плановете на бюрата за обмяна на валута в Хърватия, пише всекидневникът Jutarnji List, цитиран от англоезичното издание Croatia Week.

В понеделник, първия ден след въвеждането на еврото в страната, обменните бюра отвориха въпреки факта, че вече не могат да обменят куни за евро, формиращи 85% от дейността им. Повечето бюра обаче не отчетоха почти никакви трансакции.

Анита Филипович, служител в едно от тези обменни бюра, казва, че по информация от техни словенски колеги само 5% от всички обменни бюра, предимно в центъра на Любляна, са оцелели след въвеждането на еврото в Словения.

Повечето представители на бюра, интервюирани от всекидневника, казват, че между 5% и 10% от обменните бюра в Хърватия може да продължат да работят.

По данни на Хърватската народна банка в страната има 1147 компании за обмяна на валута със съответните разрешителни, издадени от регулатора. Заедно те управляват около 3500 обменни бюра и имат над 10 хил. служители.

Средно 86% от трансакциите на бюрата за обмяна на чужда валута са свързани с еврото, около 6% - с щатския долар, и около 5% - с швейцарския франк.

Собственик на обменно бюро казва, че някои от колегите му обмислят да преминат към криптовалути.

Друг бизнесмен, който има верига от 11 обменни бюра и вече е затворил две, смята, че 10% от обменните бюра ще могат да продължат да работят, което означава, че над 1000 от тях ще трябва да затворят, което ще доведе до загуба на хиляди работни места. Той се надява офисите му в Далмация и на летищата да продължат да работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
ЕЦБ печати денги и затварят чейндж бюра ,БНБ печати и затварят заводи и АЕЦ-ове.Та като "влезем у еврото" дръжава не сме затваряли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още