IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът не е подготвен за разпадането на Русия

Ще се появят нови държави и междурегионални федерации, които ще контролират собствените си ресурси и вече няма да изпращат своите хора да умират за империята на Москва

19:39 | 12.01.23 г. 54
Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Снимка: Eric Lee/Bloomberg

В момента сме свидетели на разгръщаща се революция в глобалната сигурност, за която западните политици очевидно не са подготвени — предстоящия колапс на Руската федерация.

Вместо да планират непредвидени ситуации и да се възползват от деимпериализацията на Русия обаче, западните служители изглежда са заседнали в една отминала ера и вярват, че могат да се върнат към статуквото след Студената война, пише за Politico Януш Бугайски, старши сътрудник във фондация Jamestown.

Някои от тях дори предлагат на Москва гаранции за сигурност, които да запазят страната непокътната, отбелязва той.

Русия обаче е провалена държава. Тя не успя да се трансформира в национална държава, гражданска държава или дори стабилна имперска държава. Това е федерация само на име, тъй като централното правителство следва политика на етническа и езикова хомогенизация и отрича всякакви правомощия на 83-те републики и региони в страната.

Хиперцентрализацията разкрива многобройните слабости на страната, включително свиваща се икономика, притисната от международните санкции, военни поражения в Украйна, които разкриват некомпетентността и корумпираността на управляващия елит, и безпокойство в много региони заради намаляващите бюджети.

Москва най-после се разкрива като грабителски имперски център, който изчерпва капацитета си да държи страната заедно. Повечето западни лидери обаче все още не виждат ползите от разпадането на Русия.

Разкъсването на Руската федерация ще бъде третата фаза на имперския колапс след разпадането на източния блок и на Съветския съюз в края на 80-те и началото на 90-те години. Процесът се движи от борби за власт на елита и засилващи се съперничества между централното правителство и недоволните региони, което в някои части на страната може да доведе до граждански войни и гранични спорове.

Това ще насърчи появата на нови държави и междурегионални федерации, които ще контролират собствените си ресурси и вече няма да изпращат своите хора да умират за империята на Москва.

Докато Москва се обръща навътре, нейният капацитет за външна агресия ще намалее. Като остаряла държава, подложена на интензивни международни санкции и лишена от ресурсната си база в Сибир, тя ще има силно намалени способности да атакува съседи. От Арктика до Черно море източният фронт на НАТО ще стане по-сигурен, а Украйна, Грузия и Молдова ще си върнат окупираните територии и ще поискат интеграция в Европейския съюз и НАТО, без да се страхуват от реакцията на Русия.

Страните в Централна Азия също ще се чувстват все по-освободени и ще могат да се обърнат към Запада за разширяване на енергийните и икономическите връзки и подкрепа за сигурността.

Китай ще бъде в по-слаба позиция да разшири влиянието си, тъй като вече не може да си сътрудничи с Москва и нови прозападни държави могат да възникнат от Руската федерация.

Въпреки че ядрените оръжия ще останат потенциална заплаха, руските лидери няма да извършат национално самоубийство, като ги изстрелят срещу Запада. Вместо това те ще се опитат да спасят политическото си бъдеще и икономическото си богатство - както направи съветският елит. Дори ако някои нововъзникващи държави се сдобият с такива оръжия, те няма да имат причина да ги разполагат, докато търсят международно признание и икономическа помощ.

Поструските държави вероятно ще се стремят към ядрено разоръжаване - подобно на Украйна, Беларус и Казахстан след разпадането на СССР.

Идеята, че западните лидери помагат на президента Владимир Путин, като не говорят за колапса на Русия, е подвеждаща. Кремъл твърди, че Западът иска да унищожи Русия, независимо от действителната политика, а отказите от Вашингтон и Брюксел просто подхранват конспирациите на Кремъл.

По-ефективен подход би бил, ако Западът ясно уточни какво подкрепя. Откритото подкрепяне на плурализма, демокрацията, федерализма, гражданските права и автономията на републиките и регионите може да насърчи гражданите на Русия, като демонстрира, че не са глобално изолирани. Те също така ще се нуждаят от достъп до информацията, която Москва потиска, особено когато става въпрос за осигуряване на сигурност, икономическо развитие и култивиране на мирни, продуктивни отношения със съседите.

Дори след ужасите на атаката на Русия срещу Украйна и оправданията, които правителствените лидери и съветници на страната дадоха за геноцида, надеждата на западните служители, че могат да бъдат установени ползотворни отношения с Кремъл след Путин или че либералите могат да демократизират империята, е пожелателна.

Западът направи сериозна грешка, когато прие, че рухването на съветския комунизъм означава края на руския империализъм. Имперските държави неизбежно се сриват, когато прекаляват и когато центробежният натиск се подхранва от икономически затруднения, регионални недоволства и национални възраждания, заключава Бугайски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

44
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Пурко, най обичам плъшоци като теб да ме гонят от България и да ме пращат в Москва. Аз поне със зелената си студентска тиква съм хвърчал по акъла на Кошлуков и баба *** Константинова, окупирал съм Университет и кръстовища и съм беснял по площадите за някаква синя идея, но поне изкярих от реституцията. На такива виртуални *борци за демокрация* и книжни евроатлантически тигърчета като теб, Търчилъжи и Петкан съм се нагледал на живо, тук няма какво да ми кажете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
До: Имитаторът По-добре си спомни за Левски, Ботев, Раковски, Захари Стоянов и други видни българи, които са били против официалната руската власт :-) на кого да вярвам, на тях или на някакъв уана бе педофайл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Импeраторът - всички тук знаят, че имитаторът откраднал чужд ник, си ТИ. Сам ли си говориш вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
До: baba_meca - самият факт, че "българи" искат разпокъсването и унищожаването на държавата, благодарение на която САМИТЕ НИЕ имаме държава, а и въобще сме оцелели като народ - в угода на тия, които хвърляха над София бомби, маскирани като детски играчки, ме изпълва с най-дълбока погнyса. Как да не се сетя за Джонатан Суифт и за Атанас Буров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: Имитаторът Айде почвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 7
baba_meca
преди 1 година
А готови ли са, Русия да не се разпадне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 12 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - каква химическа, селскостопанска, металургическа индустрия ще остане в ЕС, бе - зелкич? Без енергия? Ти знаеш ли едни най-прости торове от какво се произвеждат и кой ги произвежда? Алуминий знаеш ли как се добива? ТИ в какво производство си "влизал" - сигурно на хартиени самолетчета? Ама то сега в ЕС дори производството на хартия е проблем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Импeраторът - ти ли бе, дето ми открадна никът, ще ми казваш къде да пиша и къде да не пиша и какво мнение да имам? Ти ли ще пращаш доноси срещу мене? Да знаеш, че ще изискам данните ти и ще те съдя за клевета и нарушаване на правото на свобода на словото !!! Само опитай !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 13 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
До: SnaGi Същия алт райт кавалец - иска у ЕС, живее у ЕС, работи у ЕС, ама е ОК с войната на Путин и ЕС не трябвало да се намесва. Ей, като малки като са ви питали какви искате да станете, защо сте казали маймуни... и някой там горе чул и изпълнил желанието....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
До: Амеба007 аз няма как да харесвам мързели и хората, които живеят на помощи и в същото време обиждат ръката, която ги храни. При бай Тоше не беше лесно да се избяга. Сега няма проблем - като те ти харесва тука, стига мърмори цял ден и си отивай някъде другаде. Борил се нашия кавалец, как се бориш е, като пишеш коментари за копейки в интернет. Майко мила, страх ме хвана, ще присъедините скоро ЕС към РФ. Ще ни освободите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още