IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът не е подготвен за разпадането на Русия

Ще се появят нови държави и междурегионални федерации, които ще контролират собствените си ресурси и вече няма да изпращат своите хора да умират за империята на Москва

19:39 | 12.01.23 г. 54
Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Снимка: Eric Lee/Bloomberg

В момента сме свидетели на разгръщаща се революция в глобалната сигурност, за която западните политици очевидно не са подготвени — предстоящия колапс на Руската федерация.

Вместо да планират непредвидени ситуации и да се възползват от деимпериализацията на Русия обаче, западните служители изглежда са заседнали в една отминала ера и вярват, че могат да се върнат към статуквото след Студената война, пише за Politico Януш Бугайски, старши сътрудник във фондация Jamestown.

Някои от тях дори предлагат на Москва гаранции за сигурност, които да запазят страната непокътната, отбелязва той.

Русия обаче е провалена държава. Тя не успя да се трансформира в национална държава, гражданска държава или дори стабилна имперска държава. Това е федерация само на име, тъй като централното правителство следва политика на етническа и езикова хомогенизация и отрича всякакви правомощия на 83-те републики и региони в страната.

Хиперцентрализацията разкрива многобройните слабости на страната, включително свиваща се икономика, притисната от международните санкции, военни поражения в Украйна, които разкриват некомпетентността и корумпираността на управляващия елит, и безпокойство в много региони заради намаляващите бюджети.

Москва най-после се разкрива като грабителски имперски център, който изчерпва капацитета си да държи страната заедно. Повечето западни лидери обаче все още не виждат ползите от разпадането на Русия.

Разкъсването на Руската федерация ще бъде третата фаза на имперския колапс след разпадането на източния блок и на Съветския съюз в края на 80-те и началото на 90-те години. Процесът се движи от борби за власт на елита и засилващи се съперничества между централното правителство и недоволните региони, което в някои части на страната може да доведе до граждански войни и гранични спорове.

Това ще насърчи появата на нови държави и междурегионални федерации, които ще контролират собствените си ресурси и вече няма да изпращат своите хора да умират за империята на Москва.

Докато Москва се обръща навътре, нейният капацитет за външна агресия ще намалее. Като остаряла държава, подложена на интензивни международни санкции и лишена от ресурсната си база в Сибир, тя ще има силно намалени способности да атакува съседи. От Арктика до Черно море източният фронт на НАТО ще стане по-сигурен, а Украйна, Грузия и Молдова ще си върнат окупираните територии и ще поискат интеграция в Европейския съюз и НАТО, без да се страхуват от реакцията на Русия.

Страните в Централна Азия също ще се чувстват все по-освободени и ще могат да се обърнат към Запада за разширяване на енергийните и икономическите връзки и подкрепа за сигурността.

Китай ще бъде в по-слаба позиция да разшири влиянието си, тъй като вече не може да си сътрудничи с Москва и нови прозападни държави могат да възникнат от Руската федерация.

Въпреки че ядрените оръжия ще останат потенциална заплаха, руските лидери няма да извършат национално самоубийство, като ги изстрелят срещу Запада. Вместо това те ще се опитат да спасят политическото си бъдеще и икономическото си богатство - както направи съветският елит. Дори ако някои нововъзникващи държави се сдобият с такива оръжия, те няма да имат причина да ги разполагат, докато търсят международно признание и икономическа помощ.

Поструските държави вероятно ще се стремят към ядрено разоръжаване - подобно на Украйна, Беларус и Казахстан след разпадането на СССР.

Идеята, че западните лидери помагат на президента Владимир Путин, като не говорят за колапса на Русия, е подвеждаща. Кремъл твърди, че Западът иска да унищожи Русия, независимо от действителната политика, а отказите от Вашингтон и Брюксел просто подхранват конспирациите на Кремъл.

По-ефективен подход би бил, ако Западът ясно уточни какво подкрепя. Откритото подкрепяне на плурализма, демокрацията, федерализма, гражданските права и автономията на републиките и регионите може да насърчи гражданите на Русия, като демонстрира, че не са глобално изолирани. Те също така ще се нуждаят от достъп до информацията, която Москва потиска, особено когато става въпрос за осигуряване на сигурност, икономическо развитие и култивиране на мирни, продуктивни отношения със съседите.

Дори след ужасите на атаката на Русия срещу Украйна и оправданията, които правителствените лидери и съветници на страната дадоха за геноцида, надеждата на западните служители, че могат да бъдат установени ползотворни отношения с Кремъл след Путин или че либералите могат да демократизират империята, е пожелателна.

Западът направи сериозна грешка, когато прие, че рухването на съветския комунизъм означава края на руския империализъм. Имперските държави неизбежно се сриват, когато прекаляват и когато центробежният натиск се подхранва от икономически затруднения, регионални недоволства и национални възраждания, заключава Бугайски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

54
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 иванушка, даже и лафовете ти са от соца... скоро не бях срещал такъв загубеняк като теб! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Петкане, забавно е да се наблюдава как с детски хитрости се бориш да ме свалиш на твоето ниво и да ме биеш с рутина. Мен не можеш, но винаги успяваш да свалиш нивото на дискусията под още една тема до твоето и да я доведеш до състояние на кръчмарско-панаирджийски моабет. Ти се веселиш, защото е лесно да се развесели иддиотт, но мен ме налегна скука и досада. Хайде, холан, че ме досрамя от останалите читатели заради теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 давай сподели всичко което си разбрал, специално ме интересува закритите заседания на СНС на РФ и други твои прозрения ... не спирай да ни веселиш, ти си селския идддиот на форума и без теб ще е скучно... спраква около нова година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Сега разбрах защо не си научил в *меито* как се пише *инженер*. Бягал си от лекции от Студентски град, за да слушаш лекции по психология в СУ. И като резултат - от два ВУЗ-а, та нищо - CallBoy и по съвместителство - *** любител-психоаналитик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахаха, сипии ми още жлъч и пяна!.... знаеш ли колко е яко да ви гледам такива посърнали и озлобени! :D:D .... иде ти да крещиш, усещаш как все по трудно можеш да измислиш някаква лакърдия, която да звучи що годе прилично, а положението се затяга! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Давай, давай, гледай напред. Не се разсейвай с дребнотемие. Имаш да решаваш сериозни казуси по разпада на Русия, не се занимавай с мен. От мен няма да изкараш 4-5 бона заплата, работи по същество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 оууу, днес си пуснал пяна от рано! .... сигурно си научил някоя лоша новина от снощния таен съвет по национала сигурност на РФ! ... ама кога ли ще ни го споделиш и на нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Бравос! Първият тежък казус за днес отрано го реши с летящ старт. Клиентите ти са тук в готовност. Денят е пред теб. Така се работи за 4-5 бона, не като мен. Дерзай, Европа цяла сега вази гледа. Този сайт висок е, тя ще ви съзре, ако би бегали. Да лаем по-добре! (Спонтанна импресия по Вазова)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Доколкото схващам от пишещия със странния ник, участието ти тук е заченато и акуширано с кражба, но си се разпищолил да морализаторстваш и раздаваш акъл. Не знам как може да се открадне профил, това е от компетенциите на администрацията на сайта и не е ясно защо и как го е допуснала, но постъпката ти е дребнярска и комплексарка и ако се асоциираш с някаква европейщина, жална й маййна на европата с такива европейци като теб - миризма на мрръссни крака и развалени зъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ууу, написал цяла триада с глууупости, вместо да си каже че е *** и няма пари и чужд гръб на който да лежи в русия...Запада ще се подготви в движение, разпада започна вече и нищо не може да го спре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още