IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взрив на газопровод между Литва и Латвия – няма следи от злонамерена дейност

Литовският газопреносен оператор планира да възстанови подаването на газ след няколко часа в съпоставими количества, изтъква ръководителят на компанията

22:48 | 13.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Избухна газопровод, свързващ Литва и Латвия, но няма непосредствени доказателства за нападение, съобщава Ройтерс, цитирайки литовския газопреносен оператор Amber Grid.

Видео, публикувано от литовската телевизия LRT, показва бушуващ пожар на мястото на взрива в окръг Паневежис, Северна Литва. Пожарът е потушен, изтъква главният изпълнителен директор на Amber Grid Немунас Бикниус.

„Според първоначалната оценка не отчитаме никаква злонамерена дейност, но разследването ще обхване всички възможни варианти“, изтъква Бикниус по време на пресконференция.

Доставките на газ бяха прекъснати, като ръководителят на оператора добави, че взривът е повредил един от двата паралелни тръбопровода, изпращащи газ от Литва до Латвия, и че Amber планира да възстанови снабдяването, като използва незасегнатото трасе.

 „Планираме да възстановим подаването на газ след няколко часа в съпоставими количества“, информира медиите Бикниус.

Евакуираното село Валакеляй се намира на около половин километър от мястото, на което минава газопроводът. Жителите му ще бъдат настанени в две училища в съседни населени места. В селото живеят 250 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
FSRU Independence ,ovo je velika sila.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
То и на Северните патоци нямаше следи от зловредна дейност. Всичко беше направено в интерес на Европата и ФРГ специално. Както и за справедливото наказване на зловредното Жуже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още