IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank повишава годишните насоки след силен завършек на 2022 г.

Кредиторът обяви, че възстановява изплащането на дивидент и търси регулаторно одобрение за започването на обратно изкупуване на акции

13:46 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският кредитор Commerzbank AG отчете нетна печалба от 472 млн. евро през четвъртото тримесечие на 2022 г., надминавайки пазарните прогнози, като обяви, че очаква печалбата му да нарасне допълнително през тази година, съобщава Bloomberg.

Приходите на банката се увеличават през последното тримесечие до 2,36 млрд. евро, подкрепени от скока на приходите от заеми. Въпреки че резултатът изостава от прогнозите на анализаторите, банката записа 1,44 млрд. евро печалба за 2022 г. – най-високата от над десетилетие насам.

Commerzbank заяви, че нетната печалба за текущата година ще бъде „много над“ предходната.

Резултатите представляват своеобразен финал на първата половина на четиригодишния план за възстановяване под ръководството на главния изпълнителен директор Манфред Кноф, който получи положителен тласък от поредицата от повишения на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ). Попътният вятър при приходите позволи на Кноф да възобнови изплащането на дивидент към инвеститорите и леко да повиши целта си за рентабилност за 2024 г., въпреки че нажежената инфлация също го принуди да се откаже от няколко цели за намаляване на разходите.

„Commerzbank изпълни обещаното: постигнахме нашите стратегически и финансови цели през фискалната 2022 г.“, подчертава Кноф, добавяйки: „Commerzbank се завърна“.

Той също така обеща, че кредиторът ще „постигне нашите цели за възвръщаемост“ за 2024 г.

Главният изпълнителен директор на Commerzbank Манфред Кноф. Снимка: Bloomberg L.P. Главният изпълнителен директор на Commerzbank Манфред Кноф. Снимка: Bloomberg L.P.

Commerzbank се възползва от по-добрата икономическа перспектива за своя вътрешен пазар, тъй като страховете за енергийните прекъсвания отшумяват. Такъв сценарий се появи, когато износът на газ от Русия за Германия до голяма степен спря заради войната в Украйна, като Commerzbank многократно се позоваваше на този проблем като най-големия риск за понижаване на нейните насоки.

Кредиторът обяви в сряда намерението си да изплати дивидент от 0,20 евроцента на акция върху печалбата от миналата година, като това ще бъде първият път от четири години насам, в който изплаща възнаграждение на инвеститорите.

Банката също така заяви, че търси регулаторно одобрение за започването на обратно изкупуване на акции като част от обещанието си да изплати 30% от печалбата за 2022 г.

Дивидентът ще възлиза на общо 250 млн. евро, а обратното изкупуване е планирано да бъде в размер от около 122 млн. евро.

Базовият собствен капитал от първи ред (CET1) на Commerzbank достига 14,1% през четвъртото тримесечие – ниво, което кредиторът нарече „много удобно“.

Високото ниво на CET1 „ни дава сили да възобновим разпределението на капитала към нашите акционери“, заяви от своя страна главният финансов директор Бетина Орлоп. „Убедени сме, че нашата стратегия ще продължи да създава много стойност през следващите години и че ще можем да разпределим допълнителен капитал за нашите акционери в съответствие с политиката ни за възвръщаемост на капитала“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още