IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Германия тепърва ще взема решения с тежка икономическа цена

Обществото не е единно, но продължава да има превес мнението, че Русия е агресор, посочи Луиза Славкова

13:53 | 29.03.23 г.

Германската политика и икономика тепърва ще правят промени спрямо новия световен ред, като те ще имат дълготрайни последици и това вече се вижда от промяна в желанието за правене на бизнес с Китай. Това коментира политологът Луиза Славкова, изпълнителен директор на Фондация Софийска платформа, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

В коментар за военната помощ на Германия за Украйна Славкова каза, че обществото не е единно, но продължава да има превес мнението, че Русия е агресор и че трябва да се помага на Украйна.

"В германското общество има много силна традиция на антивоенното движение, чиито аргументи, за съжаление, в такава среда звучат много като аргументите на Владимир Путин и на българския президент, в които се казва: "Не изпращаме военна подкрепа, защото така удължаваме войната. Разбира се, този аргумент е нелогичен и грешен по много различни линии, но такъв сегмент в германското общество също има."

Заедно с тези дебати в Германия се разглежда и степента на подготовка на армията и нейното модернизиране, допълни Славкова.

Тя допълни, че не може да се очаква завръщане към двуполюсното състояние от Студената война, най-малкото защото много държави не са изявили ясни предпочитания между САЩ и техните съюзници и Китай и Русия от друга страна. „Има наченки на сдружаване, но светът е мултиполярен“, каза Славкова и посочи, че в новата ситуация това вече се отразява върху икономическите отношения на Берлин с Пекин, а глобалният Запад би предпочел преговори за нови общи правила за международната система пред конфликт с Китай.

"Балансът за Германия е много труден за намиране. Тепърва германската държава ще трябва да взима решения, които ще имат икономическа цена спрямо това как ще подредим световния ред - започнат ли да имат такива цени, аргументита на разумните партии започват да тежат по-малко спрямо аргументите на антисистемните или популистки партии", коментира събеседникът.

Повече по темите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още