IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония спира износа на електроника и оборудване за дронове за Русия

Решението е взето броени дни, след като Русия извърши учения със свръхзвукови ракети в Японско море

12:22 | 31.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Япония спира износа на електроника, включително и оборудване за самолетната индустрия и за производство на дронове, оптика, стоманени изделия и други промишлени стоки за Русия, съобщава Nikkei Asia, цитирайки съобщение на Министерството на икономиката и промишлеността на страната. Решението е взето броени дни, след като руското Министерство на отбраната съобщи за проведени учения в Японско море, при които са изстреляни свръхзвукови ракети, посочва още изданието.

Забраната влиза в сила от 7 април. В списъка са включени още и корабни двигатели, строителна техника, фотографска техника, навигационни инструменти, играчки и пъзели, става ясно още от съобщението.  

Ограниченията са част от последния пакет със санкции на японските власти, одобрен още в края на февруари. Точният списък със забранените за износ стоки обаче беше публикуван едва сега. Преди това в пакета със санкции беше посочено, че ще бъдат наложени ограничения за износа на стоки, които укрепват руската икономика, допълва ТАСС.

Руската агенция отчита, че с новия пакет Япония санкционира около 1000 руски граждани и 100 юридически лица във връзка с войната в Украйна. Замразени са активи на няколко банкови институции, сред които "Сбербанк", "Алфа банка", ВТБ и Росбанк.

Токио също така вече забрани износа на редица стоки, които Русия може да използва за засилване на военния си потенциал, като например полупроводници, телекомуникационно оборудване и стоки с възможна двойна употреба (тежкотоварна техника, камиони и булдозери, както и жп локомотиви), луксозни стоки и автомобили на стойност над 6 млн. йени (около 50 хил. долара).

Япония не внася злато от Русия като част от наложените санкции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още