IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико най-накрая намери купувач за нежелания си президентски самолет - Таджикистан

Сделката е част от политическа сага, по време на която президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор често атакува прекомерния лукс на своите предшественици

09:52 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мексико продаде президентския си самолет на Таджикистан, съобщиха от правителството. Така страната изглежда затваря последната глава от политическа сага, по време на която президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор многократно критикува прекомерния лукс на своите предшественици, пише Ройтерс.

Лопес Обрадор обяви в публикация в Twitter, че договорената продажна цена за Boeing 787 Dreamliner, използван от неговия предшественик Енрике Пеня Нието - но никога от самия Обрадор - е била около 1,66 млрд. песо, или около 92 млн. долара.

Във видео, придружаващо публикацията, президентът казва, че продажбата показва по какъв начин мексиканската политика се е променила под негово ръководство.

"Важно е всеки да знае как са мислили хората преди, как са действали властите, като малки фараони", коментира Обрадор, седнал на висока кожена облегалка, обграден от официални лица. "Вече не."

Повече подробности за продажбата на самолета на централноазиатската страна ще бъдат оповестени следващата седмица, включително и информация за това, което президентът описва като прекомерни разходи за поддръжка на самолета.

Ръководителят на националната банка за развитие Banobras Хорхе Мендоса уточнява, че държавният съвет на Таджикистан, закупил самолета, разполага с около 10 дни, за да го получи в свое владение.

Левият популист, който от десетилетия се противопоставя на корупцията на политическите елити, по-рано каза, че се надява да продаде самолета за поне 150 млн. долара, което е по-малко от първоначалната му цена от 218 млн. долара през 2012 г.

Малко след като Лопес Обрадор встъпи в длъжност в края на 2018 г., той обяви плановете си да продаде самолета, който има редица луксозни екстри като официални правителствени печати, изписани на стените, и множество монитори с плосък екран, но минаха няколко години, без да бъде реализирана продажба.

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Лопес Обрадор, който използва обикновени търговски полети, когато пътува, казва, че приходите от продажбата ще бъдат използвани за изграждането на две обществени болници с по 80 легла в южните щати Гереро и Оахака, които са сред най-бедните региони на страната.

„Те ще бъдат построени от военни инженери и ще бъдат открити преди края на мандата ми“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още