IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривът на ракетата на SpaceX Starship - нормален етап по пътя към по-значим успех

Реализацията на всяка велика идея минава през много провали, каза Тихомир Димитров

16:25 | 24.04.23 г. 1

Целта на SpaceX и други космически компании е да предоставят лесен и по-евтин достъп до Космоса за обикновения човек и конкретно до Марс. Реализацията на всяка велика идея, като заселване на друга планета, минава през дълъг цикъл от много провали и това е нещо съвсем естествено и предстои да видим колко дълъг ще бъде той. Това каза Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy в ефира на предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Преди дни SpaceX на Илон Мъск изстреля своя космически кораб Starship за първи път от върха на мощната нова ракета Super Heavy в рамките на тест без екипаж, който завърши минути по-късно с експлозията на Starship в небето.

„SpaceX и Super Heavy представляват най-мощната ракета, произвеждана от човека. Тя все пак успя да се издигне от повърхността на Земята, но е нормално не всичко да протича по план", коментира Димитров.

На въпрос какво доведе до взрива на Starship, гостът обясни, че в момента авиокосмическите инженери преглеждат телеметрията от полета и че има няколко хипотези възможни хипотези какво точно се е объркало.

„Възможно е да има проблем в механиката, която управлява двигателите или в навигационната система, която не може да изчисли разположението на ракетата в Космоса, или пък е възможно експлозията да е била предизвикана от комбинация от фактори", каза събеседникът. До дни или седмици се очаква официално да оповестят причините.

Относно поуките, които могат да бъдат извлечени от полета на SpaceX, Димитров напомни, че всеки човек или компания, който иска да направи нещо дръзко и смело, преминават през огромен цикъл от неуспехи, които в един момент водят до един значим успех.

„Няма как човек да направи нещо велико и вълнуващо, което да си заслужава всеки ден да се събуждаш и да работиш за него, и да имаш велика цел, като заселване на Червената планета или връщане на голям брой хора на Луната и това да стане от първия път“, каза Димитров.

Какви са проблемите и рисковете в бизнес модела на Virgin Orbit и той ли доведе до нейния фалит? Как точно войната в Украйна и останалите конфликти на Земята влияят върху космическите проучвания и програми по целия свят?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
ускорителя такава баталия е спретнал на стартовата площадка ... вероятно ще минат поне 6-8 месеца да възстановяват наоколо ... и сериозен редизайн ще претърпи , първо трябва да повдигнат още стойката , и второ стоманена огнена траншея ще правят , щот не са измислили още толкова издръжлив бетон ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още