IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на COP28 призова за премахване на емисиите от изкопаемите горива

Призивът на Султан Ал Джабер оставя отворена вратата за продължително използване на въглеводородите, като се фокусира върху улавянето на въглероден диоксид от въздуха

22:00 | 02.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Султан Ал Джабер. Снимка: Aaron M. Sprecher/Bloomberg
Султан Ал Джабер. Снимка: Aaron M. Sprecher/Bloomberg

Климатичната дипломация трябва да се съсредоточи върху постепенното премахване на емисиите от петрола и природния газ, заяви президентът на срещата на ООН за климата COP28 Султан Ал Джабер, оставяйки отворена вратата за продължително използване на изкопаемите горива, като същевременно акцентира върху ускоряването на технологиите за улавяне на въглероден диоксид в атмосферата, генериран от въглеводородите, пише Bloomberg.

 „В един прагматичен, справедлив и добре управляван енергиен преход трябва да се фокусираме върху постепенното премахване на емисиите от изкопаеми горива, като същевременно постепенно въвеждаме жизнеспособни, достъпни алтернативи с нулеви въглеродни емисии“, изтъква Ал Джабер, който също оглавява енергийния гигант Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc), по време на конференция в Берлин.

Събитието е едно от редицата климатични срещи преди COP28, която ще се състои в Обединените арабски емирства (ОАЕ) в края на годината.

Европейският съюз и други страни лобираха държавите да се договорят по време на годишната конференция за постепенно прекратяване на използването на петрол и газ – послание, което не успя да стигне до финалното комюнике от миналогодишната среща на COP27. Министърът на околната среда на ОАЕ, Мариам Алмхейри, по-рано тази година изпробва нов метод като призова за „преустановяване на петрола и газа по справедлив начин“.

Ал Джабер заяви от своя страна, че ОАЕ „ще насърчат интелигентното държавно регулиране, за да установят верига на стойността на водорода и да направят улавянето на въглероден диоксид търговски жизнеспособно“. Въпреки че технологиите са необходими за редуциране на емисиите от енергоемки сектори, тяхното внедряване в световен мащаб в момента е далеч от темпа, необходим за намаляване на емисиите достатъчно бързо, за да се избегнат най-сериозните въздействия на глобалното затопляне.

Председателството на ОАЕ на COP беше подложено на критики от зелени групи, въпреки че Ал Джабер каза, че глобалните климатични цели са „неподлежащи на обсъждане“. Критиките са свързани с управлението на Ал Джабер на Adnoc, която се стреми да разшири производството на петрол и газ, въпреки че климатичните експерти са категорични, че новата инфраструктура за изкопаеми горива ще гарантира, че светът ще надхвърли температурните цели, определени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Ал Джабер също призова богатите нации най-накрая да изпълнят обещанието си, дадено преди повече от десетилетие - да съберат 100 млрд. долара, за да помогнат на развиващите се страни да намалят емисиите и да се адаптират към изменението на климата. Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок посочи, че развитите икономики са напът да постигнат целта тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
ОАЕ както си бърборят за петрол и газ , така строят верига от соларни паркове с концентрирана слънчева светлина ... в момента завършват поредна фаза на един от големите им слънчеви проекти , който ще подава денем и нощем , ток на цена $73 за МВтч към мрежата ... нощем ли написах ?! ток от слънце ?! 100% ВЕИ постоянно ?! не е верно , нали друзя антиваксъре-газовици ... газят нефт , па са решили да минат на 25% ВЕИ до 2030 и на 75% до 2050 ... в цялата държава строят такива централи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още