IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България ще помогне на Лондон да пребори нелегалната имиграция?

Ново споразумение между двете държави трябва да помогне на София да „унищожи бизнес модела" на престъпниците

13:52 | 01.06.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Заловени нелегални мигранти в Източна България. Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ
Заловени нелегални мигранти в Източна България. Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

България ще помага на Риши Сунак да спре нелегалната имиграция - под това заглавие вестник Times информира за подготвяното ново сътрудничество между Лондон и София в борбата с трафикантите на хора. Великобритания се насочва към България и Турция в усилията си да се справи с кризата с идващите с малки лодки бежанци, докато британският премиер Риши Сунак призовава европейските лидери да превърнат незаконната миграция в основен приоритет за континента.

По данни на Министерството на вътрешните работи повече от един милион сирийски и афганистански бежанци обмислят да напуснат Турция тази година след земетресението през февруари и възобновяването на депортациите за Афганистан. Очаква се повечето от тях да се опитат да пътуват до Западна Европа, включително Великобритания. Граничните служби са получили и доказателства, че Турция се е превърнала в основен център за производство на лодки, използвани от трафикантите на хора, които прекарват мигранти през Ламанша, съобщава още The Times. Доскоро лодките са били произвеждани предимно в Китай.

Британската национална агенция за борба с престъпността (NCA) вече е натоварена със задачата да „изгради по-тесни връзки" с турските власти, за да се справи с бандите за трафик на хора, въпреки че официално споразумение за сътрудничество не се очаква скоро.

Сунак ще обяви и ново партньорство с България за засилване на обмена на разузнавателна информация между NCA и българската полиция за организираните престъпни групи, които пренасят контрабандно оборудване за лодки и хора през границата.

11 000
незаконни влизания през границата с Турция е предотвратила българската гранична полиция от началото на годината. 

След репресиите срещу преминаването на Егейско море в Гърция България се превърна в ключов пункт за влизане в ЕС както за бандите, които пренасят лодки и двигатели от Турция, така и за мигрантите.

„Даунинг стрийт“ заяви, че новото споразумение ще помогне на България да „унищожи бизнес модела" на престъпниците. От януари досега българската гранична полиция е предотвратила 11 хил. незаконни влизания през границата с Турция, което е с 40% повече в сравнение със същия период на миналата година.

По-късно днес стана ясно, че президентът на България Румен Радев е обсъдил със Сунак в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност, която събира днес в Молдова, последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество по линия на борбата с нелегалната миграция и съпътстващата организирана престъпност  Разговорът се проведе лидери от цяла Европа. 

Радев и Сунак потвърдиха, че България и Великобритания ще продължат да работят за засилване на изграденото вече тясно сътрудничество за предотвратяване на организираната криминална дейност, свързана с нелегалната миграция, както и по отношение на престъпните мрежи и специализираното оборудване, използвано за улеснение на незаконния трафик, се казва в прессъобщение на българското президентство.  

В сряда вечерта Сунак заяви, че нелегалната миграция представлява „безпрецедентна" заплаха за европейските граници. Премиерът ще се опита да постави темата в центъра на втората среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова, въпреки че основният акцент е как Европа да увеличи подкрепата си за Украйна в условията на руска агресия. Великобритания ще бъде домакин на срещата на върха на групата, която беше създадена от президента на Франция Еманюел Макрон, за да се стимулира сътрудничеството между по-широк кръг европейски държави, отколкото само ЕС.

Сунак ще призове останалите 46 лидери, поканени на срещата на върха, да последват примера на Великобритания, като проявят твърдост по отношение на незаконната миграция. Законопроектът на правителството за незаконната миграция, който преминава през парламента, включва правомощия за отстраняване на мигранти, които пристигат по нерегламентиран начин, и забрана да кандидатстват за убежище.

„Европа е изправена пред безпрецедентни заплахи по границите си - от пълното пренебрежение на [президента] Путин към суверенитета на други държави, до нарастването на организираната имиграционна престъпност. Не можем да се справим с тези проблеми, ако европейските правителства и институции не работят в тясно сътрудничество“, каза Сунак. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 10 месеца
Как България ще помогне на Лондон да пребори обединеното Кралство? Свобода за Шотландия! Обединена Ирландия! Всичкото мигрант в Уелс! Независим Уелс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 10 месеца
До: khao: изместаваш въпроса, приятел. Така, идва у UK(при Сунак) некакъв мигрант(нема паспорт, не говори инглиш или друг разбираем език) - и какво ще го отстраниш с 'демократичната' ти глава?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: doba у рашиските ви глави, само комини и разстрели живеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 10 месеца
'Законопроектът на правителството за незаконната миграция, който преминава през парламента, включва правомощия за отстраняване на мигранти, които пристигат по нерегламентиран начин, и забрана да кандидатстват за убежище' - и какво ще ги правят такива, през комина ли ще ги прекарват ?.. Празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Гемкорп ли пита?или prince Кирил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още