IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Кремъл още не знаят как да реагират на атаките в Белгородска област

Евгений Пригожин използва ситуацията за нови порции критики към Министерството на отбраната

12:09 | 05.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кремъл още няма ясна позиция по отношение на атаките в Белгородска област, смятат анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW). В своя анализ на 466-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна те обръщат внимание на разнопосочните сигнали и коментари по отношение на случващото се в приграничната зона.

Според тях губернаторът на областта Вячеслав Гладков публикува информация за действията, включително и относно коментари за руски военнопленници, направени от "Руския доброволчески корпус" и Легион "Свободна Русия", която не изглежда съгласувана с Министерството на отбраната на Русия.

От края на май руските граждани, които се бият на страната на Украйна в конфликта, извършват атаки в Белгородска област. От съобщенията на Министерството на отбраната на Русия изглежда, че ударите действително са ограничени - в тях участват под 100 души, пет танка и четири бронирани машини. Заради тези нападения вече са евакуирани повече от 4000 души, живеещи в региона.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира на 1 юни единствено, че тези атаки няма да повлияят на "специалната военна операция" , нито на нейната география, пише ТАСС. Той разказа още, че руският президент Владимир Путин непрекъснато получава информация за случващото се, но държавният глава така и не коментира официално един от по-мащабните удари - в Шебекино. В ISW също така не потвърждават информацията на украинските власти, че има подсилване на граничните зони, изпращайки военни от фронтовата линия в Украйна. Москва единствено използва и то ограничено информацията за евакуираните жители, за да подсили усещането за водени действия за оцеляване на Русия, смятат още анализаторите

Руските военни кореспонденти нямат единна позиция по случващото се - част от тях опитват да успокоят публиката, отбелязвайки че става въпрос за ограничени действия, а друга - напротив, нагнетяват напрежението с данните за удари и евакуирани деца и възрастни хора. Има и критики за липсата на достатъчно информация от властите към населението за тези удари, което води до фалшиви новини, включително и в държавните медии, които после трудно се опровергават от официалните власти.

Макар и сочени като ограничени, действията на руските националисти, които са на страната на Украйна във военния конфликт, дадоха основание на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отново да критикува военното ръководство на Русия. Според него липсва адекватна реакция на министъра на отбраната Сергей Шойгу, главнокомандващия Валерий Герасимов и генерал Александър Лапин.

"Защо превзехме Бахмут и го преименувахме на Артемовск? Защо десетки хиляди души, наши руски момчета, загиват, борейки се със Запада? За да започнем да отдаваме парче по парче Белгородска област, нашата изконна руска земя?", написа той в своя канал в Telegram.  Бизнесменът също обвини ръководителите на военната операция за липсата на информация за случващото се в областта и призова за отмъщение.

Пригожин от месеци е в конфликт с Министерството на отбраната. Преди дни той отбеляза, че ЧВК "Вагнер" вече се е изтеглила от Бахмут, а украинците междувременно са успели да си върнат част от позициите около града.

Украйна заяви официално, че следи, но не участва в атаките на руските граждани в Белгородска област. Техниката, която се използва, е част от трофеи на двете военни формирования, допълват още от Киев. Реакцията на съюзниците на Украйна се съсредоточи до искане за разследване точно на начина, по който западна техника е попаднала в Белгородска област. Реално европейските държави защитават правото на Украйна да се защитава, удряйки обекти на територията и на Русия. В САЩ обаче коментират, че не поддържат подобни операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
До: mr. Yoda знаят само как да пият и изнасилват, но Леопардите се появиха... :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 9 месеца
Знаят. С огонь и железо закаленное!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 21
khao
преди 9 месеца
мурзиии... мурзииии... къде сте ??? :):) *** ви у вас и е някак си необикновенно тихо, май ви харесва! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още