IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин призна за първи път за загинали руски пилоти при бунта на "Вагнер"

Според руския президент отстъпката на командирите и бойците на частната армия е предотвратила братоубийствено кръвопролитие

08:17 | 27.06.23 г. 6
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин почете паметта на пилоти, загинали при боевете срещу осуетения бунт на наемническата група „Вагнер“ през уикенда, като потвърди за първи път, че руски летци са били убити при похода на частната армия към Москва, предава Ройтерс.

Телевизионното обръщение на Путин в понеделник беше първият му публичен коментар след въоръжения бунт в събота, оглавен от лидера на наемниците Евгений Пригожин. Путин потвърди съобщения в социалните мрежи, че силите на „Вагнер“ са свалили руски самолети в сраженията.

„Смелостта и самопожертвата на загиналите герои пилоти, спасиха Русия от трагични опустошителни последици“, заяви Путин и добави, че бунтът е застрашил самото съществуване на Русия, а организаторите му ще бъдат наказани.

Няма официална информация колко пилоти са загинали и колко самолета са били свалени.

Някои руски канали в Телеграм, които следят военната дейност на Русия, включително блогът „Рибар“ с над един милион абонати, съобщиха в събота, че 13 руски пилоти са били убити при еднодневния бунт.

Сред свалените самолети са били три хеликоптера Ми-8, използвани за електронна война, и самолет Ил-18 с екипажа му, съобщи „Рибар“.

Ройтерс не може да провери независимо съобщенията. Не е ясно и при какви обстоятелства са били свалени самолетите и са убити пилотите.

Путин заяви, че са били „предприети стъпки по мои преки указания за избягване на сериозни кръвопролития“ по време на бунта, който беше прекратен неочаквано с изтеглянето на силите на „Вагнер“ и съгласието на Пригожин да премине в изгнание в съседен Беларус.

„Беше нужно време, наред с още неща, за да дадем шанс на допусналите грешка да се осъзнаят, да разберат, че действията им са категорично отхвърлени от обществото и че приключението, в което участваха, имаше разрушителни последици за Русия и нашата държава“, заяви Путин.

Руският президент каза още, че ще спази обещанието си от уикенда да позволи на силите на „Вагнер“ да се установят в Беларус, да подпишат договор с руското министерство на отбраната или да се върнат при семействата си.

Путин благодари на бойците и командирите на „Вагнер“, които са отстъпили, за да предотвратят по думите му „братоубийствено кръвопролитие“, и заяви, че голямото мнозинство от членовете на „Вагнер“ са патриоти.

Той не спомена името на Пригожин. В понеделник Путин се срещна с ръководителите на руските служби за сигурност, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, съобщи IFX, като се позова на говорител на Кремъл.

Едно от основните искания на Пригожин беше Шойгу да бъде уволнен заедно с началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили, който до понеделник вечерта не се е появявал публично след метежа.

Байдън: САЩ нямат нищо общо с бунта

В изявление преди реч в Белия дом американският президент Джо Байдън нарече бунта „част от борба в рамките на руската система“. Той го обсъди в конферентен разговор с ключови съюзници, които са се съгласили, че е от изключително значение да не се позволява на Путин да хвърля вината върху Запада и НАТО, допълни американският президент.

„Дадохме ясно да се разбере, че не сме замесени. Нямаме нищо общо с това“, заяви Байдън.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че американската политика не предвижда смяна на правителството в Русия.

Чуждестранни правителства, както приятелски, така и враждебни към Русия търсят отговори на въпросите какво се е случило зад кулисите и какво може да предстои.

„Политическата система показва слабости и военната сила се пропуква“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред репортери в Люксембург.

В Украйна президентът Володимир Зеленски заяви, че армията е напреднала в понеделник по всички сектори на фронтовата линия и нарече това „щастлив ден“ в нощното си видео обръщение, което направи от влак след посещение на позиции по фронтовата линия.

Киев се надява хаосът, породен от опита за бунт в Русия, да подкопае отбраната на страната, докато Украйна продължава с контраофанзивата си за връщане на окупирани територии.

Професионална армия от 7 милиона войници? 

Ръководителят на Либерално-демократическата партия в Русия Леонид Слуцки, който е участвал в редица преговори, свързани с кампанията на Москва в Украйна, призова късно в понеделник за създаването на професионална армия от седем милиона души, за да се елиминира необходимостта от наемнически групи за сигурността на страната. 

Слуцки, който по-рано в продължаващата 16-и месец война участва в мирни преговори с представители на Украйна, заяви, че Русия се нуждае от професионална армия от най-малко седем милиона военнослужещи и граждански персонал наред с настоящата наборна армия. 

"Страната няма нужда от частни военни компании. В редовната армия има проблеми, но частните военни компании не могат да ги разрешат", каза Слуцки. 

В края на 2022 г. Путин одобри увеличаването на армията до 1,5 млн. военнослужещи, включително 695 хил. наемни войници, спрямо 1,15 млн. преди това. 

Създаването на професионална армия от седем милиона войници ще изисква огромен бюджетен разход, отбелязва Ройтерс. Руската икономика, която е осакатена от войната и от западните санкции, се сви с 2,2% миналата година и се очаква да постигне слаб растеж тази година. 

Край на наемническите групи? 

Бившият главен стратег на президента Владимир Путин призова за край на наемнически групи в Русия след бунта на "Вагнер" и предупреди, че те пречат на военното командване. 

Владислав Сурков, станал известен с прозвището "кукловода на Кремъл", заяви, че "частните военни компании" са привнесена от САЩ идея и създадена за водене на прокси войни. 

"Как може едно подразделение да бъде частно според нашите разбирания? Това противоречи напълно на руската политическа, управленска и военна култура", заяви Сурков, който напусна Кремъл през 2020 г., в интервю, публикувано от сътрудника му Алексей Чеснаков. 

Според Сурков има опасност подобни групи да превърнат Русия в "някакъв вид евразийска племенна зона", като в същото време внесат разделение в командването на въоръжените сили, докато Русия провежда т. нар. от Кремъл "специална военна операция" (СВО) в Украйна. 

"За какво са ни те днес, когато открито участваме в битката за Украйна? Това не е прокси война, а СВО", каза Сурков. "Армията трябва да бъде подсилена не само с оръжия, а и с единство в командването", допълни той. 

Като първи заместник-ръководител на администрацията на Кремъл от 1999 до 2011 г. Сурков помогна на Путин да създаде своята силно контролирана политическа система. След това той работи в правителството, а по-късно се върна в Кремъл като съветник на руския президент. 

Сурков нарича Пригожин "олигарх", изтъквайки криминалното минало на наемника в Санкт Петербург. През 1981 г. 20-годишният Пригожин е осъден на 13 години затвор за грабеж и нападение, след като задушил жена, докато тя загубила съзнане, става ясно от съдебни документи. 

"Това е всичко, което трябва да знаете за Пригожин", заяви Сурков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 5
Alex Silver
преди 11 месеца
ЧВК "Вагнер" отива в Беларус. Базата ще е в гр. Осиповичи. До Киев са 200 км. Вагнеровци ще охраняват ядрените бойни глави. А има и други интересни задачи. На поляците им се дръпна фъшшкията, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Alex Silver
преди 11 месеца
Вагнеровци свалиха хеликоптерите, които ги нападнаха по шосе М-4. Те стреляха по колоната и не се притесниха, че удариха и цивилни коли и автобуси. Е, вагнеровци си знаят работата и ги усмириха. Преди това е имало обстрелване на тиловите лагери на ЧВК, с доста убити. Точно за изясняване на тия нападения Пригожин тръгна към Ростов на Дон, да разговаря с Шойгу и Герасимов. Ама те възираха. Преди това имаше история с миниране и обстрелване, та арестуваха един подполковник, той си призна всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
sssaaa
преди 11 месеца
До: zelka007 Фекален, върнахте ли си Бахмут за 7 дена? Хайде моля те, не изпадай пак в Еуфория и мисли трезво. Леопардите даже избягаха от Зоопарка в Стара Загора, като чуха Руска реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 11 месеца
До: Импeраторът ... има и такива дето им просветва все пак ... :))) ... 3-та щурмова украинска бригада , в близост до Бахмут , взимам си думите назад , украинците взимат и пленници ... понякога ... https://***.youtube.com/watch?v=OH-F6fHJAHo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
Импeраторът
преди 11 месеца
До: zelka007 пак подценяваш рашистите - при тях липсва качество и мисъл, но има количество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 14
zelka007
преди 11 месеца
"рассийски мир" в цялата си прелест ... за там ли ни теглите ве копейкопоклонници ?! как дела около Бахмут ?! женя пригожин за кво се пъна толкова месеци там ?! леопардчетата са преминали в действие в някои части на линията на съприкосновение ... нещо еуфорията от единият запален позачезна . гледам разни кадри от дронове , много добре си се справят , мачкат и ликвидират ... Олешка ваша ли е ?! питам за един приятел ... митрофанова ще я изгоним и паметника ще го бишнем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още