IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия нанесе въздушен удар срещу Киев часове преди срещата на НАТО

САЩ тласкат НАТО към най-неблагоприятната конфронтация с Москва заради Украйна, предупреждават руски дипломати

09:21 | 11.07.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия нанесе въздушен удар срещу Киев в ранните часове на вторник, съобщи украинската армия само няколко часа преди началото на срещата на върха на НАТО в Литва, на която ще бъдат обсъдени заплахи за сигурността от Москва, предава Ройтерс.

„Врагът нападна Киев по въздух за втори път този месец“, съобщи Сергий Попко, ръководител на военната администрация на Киев в публикация в „Телеграм“.

По първоначална информация системите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили всички дронове „Шахед“ иранско производство, които Русия е използвала, преди да достигнат мишените си. За момента няма информация за щети и жертви.

Сирени за въздушно нападение отекваха в Киев един час и по-дълго време в други части в Източна Украйна, съобщиха украинските Военно-въздушни сили.

Очевидци в Киев са чули силен шум, приличащ на звука от системите за противовъздушна отбрана, прехващащи мишени при въздушно нападение.

Срещата на високо равнище във Вилнюс, която започва във вторник, ще бъде доминирана от последиците от нашествието на Русия в Украйна, като лидерите трябва да одобрят първите обхватни планове на НАТО за отбрана срещу нападение от Москва след края на Студената война.

САЩ тласкат НАТО към „най-неблагоприятната“ конфронтация с Москва с решенията, които се очакват от срещата на върха на Алианса в Литва тази седмица, а съюзниците на Киев „губят“ в Украйна, заявиха руски дипломати късно в понеделник.

Кремъл е гневен заради очакваната солидарност с Украйна, която ще бъде изразена на срещата на НАТО, и заяви, че потенциално членство на Киев в Алианса ще бъде заплаха за Русия и Москва ще реагира ясно и твърдо.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов каза, че САЩ подготвят антируски решения на срещата на НАТО.

„Прави се всичко възможно, за да се подготви местното обществено мнение за одобряването на антируски решения, които ще бъдат взети във Вилнюс в идните дни“, заяви Антонов в публикация в канала на посолството в „Телеграм“.

„Положението продължава да клони към най-неблагоприятния изход в конфронтацията между Руската федерация и страните членки на Алианса“, каза Антонов.

Константин Гаврилов, руски дипломат във Виена и старши преговарящ на Русия по въпросите на сигурността, коментира пред руската осведомителна агенция РИА „Новости“, че Западът „губи“ в Украйна.

„Както САЩ, така и НАТО разбират, че времето не работи в тяхна полза. Те губят в Украйна“, изтъкна Гаврилов.

Контранастъплението на Киев, което започна миналия месец, напредва по-бавно от надеждите, но украинската армия съобщи в понеделник, че силите ѝ са хванали окупационни руски войски „в капан“ в източния град Бахмут.

В понеделник съюзниците от НАТО са постигнали споразумение по планове за отбрана, които очертават в подробности как Алиансът ще отговори на руско нападение, преодолявайки препятствие от Турция, съобщават петима дипломати пред Ройтерс.

Десетилетия наред НАТО не виждаше необходимост от мащабни планове за отбрана, докато водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и считаше, че постсъветска Русия вече не представлява екзистенциална заплаха.

Но сега, когато най-кървавата война в Европа от 1945 г. насам бушува малко по-далеч от границите му, в Украйна, Алиансът предупреждава, че трябва да разполага с цялото планиране много преди възможно избухване на конфликт с враг като Москва.

Турция блокираше одобряването на т. нар. от НАТО регионални планове заради формулировката на географски локации като Кипър.

„Отлично за Алианса. Турция трябваше да направи компромис и да отмени блокадата“, коментира един от дипломатите.

С очертаването на регионалните си планове НАТО ще даде на страните и указания как да модернизират силите и логистиката си.

Необходимостта от финансиране на тази фундаментална промяна е една от причините за очакваното решение на лидерите да повишат целта за военни разходи на Алианса, като превърнат настоящата цел от 2% от националния брутен вътрешен продукт в минимално изискване.

Ръководители на НАТО считат, че ще са нужни няколко години преди плановете да бъдат напълно задействани, но подчертават, че Алиансът може да влезе в битка незабавно, ако се наложи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още