IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън и НАТО отново ще предложат подкрепа, а не членство на Украйна

Американският президент вече е във Великобритания за срещи с премиера Риши Сунак и крал Чарлз III

08:29 | 10.07.23 г. 3
Американският президент Джо Байдън. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският президент Джо Байдън. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън пристигна във Великобритания в неделя за началото на тридневно посещение, което ще бъде доминирано от срещата на върха на НАТО в Литва. Тя цели да покаже солидарност с Украйна в борбата ѝ срещу Русия, без все още да приема страната за член на Алианса, предава Ройтерс.

Но предизвикателствата пред постигането на солидарност сред 31 страни членки на НАТО проличаха от телефонен разговор между Байдън и турския президент Реджеп Ердоган преди срещата на Алианса в Литва тази седмица. Кандидатурата на Швеция за членство в западния алианс остава спорен въпрос.

Самолетът на Байдън се приземи на летище „Станстед“, след което той се качи на хеликоптера Marine One за централната част на Лондон, където ще се срещне с британския премиер Риши Сунак на „Даунинг стрийт“ 10 днес. По-късно той ще замине за двореца „Уиндзор“ за среща с крал Чарлз.

Разговорът с краля, който се очаква да включва климатични инициативи, ще даде на Байдън по-добра представа за човека, който наследи майка си, кралица Елизабет II, след смъртта ѝ миналия септември.

Байдън пи чай с кралицата в „Уиндзор“ през юни 2021 г. и двамата обсъдиха много от същите въпроси, които остават основен приоритет днес, като Русия и Китай.

Американският президент ще замине за Вилнюс в понеделник вечерта и ще проведе разговори с лидери на НАТО там във вторник и сряда. Байдън и съюзниците от НАТО целят да покажат подкрепа за Украйна и да дадат на украинския президент Володимир Зеленски представа какво трябва да бъде направено, за да получи страната му членство в НАТО в даден бъдещ момент.

В интервю за CNN преди пътуването си Байдън призова за предпазливост засега относно стремежа на Украйна за членство в НАТО, като заяви, че Алиансът може да бъде въвлечен във война с Русия заради разпоредбата за взаимна отбрана на НАТО.

„Не смятам, че има единодушие в НАТО за това дали да приемем или не Украйна в семейството на НАТО в този момент, насред война“, каза Байдън.

Зеленски твърди, че покана за Украйна да се присъедини към НАТО ще изпрати послание, че западният отбранителен алианс не се страхува от Москва. Украйна трябва да получи ясни гаранции в областта на сигурността, докато не е в НАТО и в телевизионно интервю в неделя Зеленски заяви, че това ще е една от целите му във Вилнюс.

„Ще бъда там и ще направя всичко по възможностите си за ускоряване, така да се каже, на това решение, за съгласие с нашите партньори“, каза Зеленски в интервю за ABC.

Членството на Швеция в НАТО, чието присъединяване към Алианса е блокирано от Унгария и Турция, ще бъде част от дневния ред във Вилнюс. Новите страни членки трябва да бъдат одобрени единодушно от всички съществуващи страни членки на НАТО.

Байдън обсъди кандидатурата на Швеция в НАТО в телефонен разговор с Ердоган и „изрази желанието си Швеция да бъде приета в НАТО възможно най-скоро“, съобщи Белият дом в комюнике в неделя.

Ердоган е казал на Байдън, че Швеция трябва да направи повече за сдържане на поддръжниците на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара счита за терористична организация и която продължава да организира демонстрации в Швеция, съобщи канцеларията на Ердоган.

„Уверен“ Алианс

Централно място в посещението на Байдън в Литва ще бъде речта, която той ще произнесе във Вилнюския университет в сряда вечерта.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза пред репортери, че речта ще очертае визията на Байдън за „силна, уверена Америка, заобиколена от силни, уверени съседи и партньори, които отговарят на значимите предизвикателства на нашето време – от агресията на Русия в Украйна до климатичната криза“.

Една от целите на Байдън е да покаже на американците у дома значението на продължаващата подкрепа за Украйна преди президентските избори догодина. Някои от републиканските му опоненти в надпреварата през ноември изразиха съмнения относно стратегията му.

Стабилно мнозинство от американците подкрепя предоставянето на оръжия на Украйна, за да се отбранява срещу Русия, и смята, че подобна помощ показва на Китай и на други американски опоненти воля за защитаване на американските интереси и съюзници, установи допитване на института Ipsos за Ройтерс от края на миналия месец.

Някои демократи в Конгреса изразиха в неделя притеснения от решението на Байдън да изпрати касетъчни бомби на Украйна. Съливан каза пред репортери в неделя, че в писмени уверения Украйна е заявила, че няма да използва тези оръжия в Русия или в населени райони.

Последната спирка на Байдън ще бъде Хелзинки, където той ще разговаря с лидери на най-новата страна членка на НАТО Финландия и ще присъства на среща на върха на лидерите на САЩ и скандинавските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
До: данчонефелелнатарубля ... ако хамериканците не бяха гласували lend-lease , сега вместо да се мъчите да сглобявате лади , щяхте да правите като бразилците vw костенурка и да джиткате с евра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Ах Мечко, Мечко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Во время Великой Отечественной войны при наступлении советских войск немецкое командование планировало подорвать плотину и затопить водами Крэсовского водохранилища долину реки, то есть часть города вниз по течению. Но в феврале 1944 года специальный отряд подполковника Аркадия Шурупова, захватив и разминировав плотину удерживали е будучи в окружении, спасли плотину от взрыва, а город от затопления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още